9 случая, в които да кажете "не" на детето си

9612
9 случая, в които да кажете

© pexels

Родителите често казват "не" на децата си. Това е рефлекс и често е инстинктивен отговор на опасните действия на детето, с които то може да си навреди. От друга страна обаче, твърде честото повтаряне на думата "не" може да има трайно въздействие върху децата.

Според детската психоложка Лора Маркъм, автор на книгата "Peaceful Parent, Happy Kids" и основател на уебсайта Aha! Parenting, казвайки "не" на децата постоянно, ние ограничаваме тяхната инициативност, като им пречим да развиват способностите си за собствена преценка .

Като родител искам да кажа "да" на моя син през цялото време. Дори когато трябва да кажа "не", се опитвам да му дам положителна алтернатива. Но да чуват "не" за децата също е важно. Според д-р Маркъм казването на думата "не" помага да се определят граници, които подпомагат развитието на децата - емоционално, физическо и психическо.

Да не чуват никога забрани, по думите на  д-р Маркъм, би попречило на децата да се справят с предизвикателствата на реалния свят.

По-долу д-р Маркъм споделя девет ситуации, в които е наложително да кажете "не" на детето си.

1. На паркинга

Децата са твърде ниски, за да бъдат видяни от автомобилите, които маневрират на паркингите. Това е изключително опасно и трябва да бъдете много предпазливи.

Кажете на децата си да не се пускат от ръката ви на паркинга "без никакви възражения". Бъдете ясни в забраната си, но проявете емпатия и обяснете на детето защо това е важно. Кажете му: "На паркинга не се тича, а се стои близо до мама или тати, защото е опасно, можеш да пострадаш и да те боли", съветва д-р Маркъм, цитирана от The Independent.

2. Ако вашето дете наранява другите

Децата не разбират дали са наранили кучето или котката, но ако са, това е ситуация, в която трябва да кажете категорично "не". Д-р Маркъм предлага да покажете състрадание. Тя съветва да кажете нещо подобно на: "Горкото котенце, горкото кученце, бъди добър с него ".

3. Ако е свидетел или участва в тормоз

Това е тест за вътрешния радар на детето. Ето какво Д-р Маркъм инструктира родителите да кажат на децата си, ако станат свидетели на тормоз над някого:

"Никога не се присъединяайте към някой, който проявява агресия към друго дете. Дори този човек да е ваш приятел и дори това да е дете, което не познавате или не харесвате. Никога не участвайте в действия, с които ще накарате някой да се чувства зле".

4. Ако вашето дете унищожава лично имущество

"Не се влиза в стаята на брат ти и не се разкъсват нещата му само защото си му ядосан", съветва д-р Маркъм да кажем на децата си, за да проумеят, че личната собственост трябва да бъде зачитана.

Седем съвета как да отгледате деца, които не са разглезениМайка на три деца споделя как ги учи да не попадат в капана на днешната култура, в която искаме да имаме правото да получава всичко на момента

5. Ако вашето дете се съблича публично

"В нашето общество да бъдеш гол не е прието за прилично след определена възраст" казва д-р Маркъм, определяйки възрастовата граница от четири години. Децата трябва да знаят, че "телата са чудесни - те са силни, красиви и специални - но някои части от тях са лични и не ги споделяме с всички", казва още тя пред The Independent.

6. Ако се държи зле в ресторант

Ако децата не могат да следват правилата на общественото място, в което се намират, по-добре да не ги водите там. "Истината е, че в ресторанта децата могат да настъпят или препънат някого или да попречат на сервитьора да си върши работата", казва д-р Маркъм. Другите гости имат право на тиха вечеря, така че ако децата се държат зле, родителите трябва твърдо да им кажат да спрат.

7. В самолета

Авиокомпаниите имат определени правила и разпоредби, които трябва да бъдат спазвани, независимо от възрастта. Децата "не могат да натискат седалката пред тях, не могат да местят таблата нагоре и надолу, което със сигурност ще попречи на човека в седалката до тях, както и не трябва да вдигат шум в самолета", казва д-р Маркъм. "Това е общо пространство."

Да бъдеш заставен да седиш на седалката в самолета дълго време е отегчително за всеки, така че д-р Маркъм препоръчва  разходки и "забавления, които са позволени по време на полет".

8. Когато говорите с детето си за непознати хора

Задължително е децата да знаят, че "никога и при никакви обстоятелства не трябва да тръгват с някой, когото не познават" или с възрастен, с когото родителят им не е дал изрично разрешение да бъдат.

9. Когато вашето дете пренебрегва уговорка с приятел

Правилото в семейството на д-р Маркъм е, че не може да нарушите уговорка, което сте направили с приятели, за да прекарате известно време с тях, само защото имате сте получили по-добра оферта. "Това учи на съобразителност и загриженост спрямо за другия", казва тя.

За пример д-р Маркъм разказва следната случка. Детето ви има планове с приятел след училище, когато друг приятел му казва: "Ела с нас да хапнем сладолед" и се оказва, че детето иска да направи точно това. Но в такъв случай не може просто да откаже първата си уговорка, защото това показва безотговорност.  Според д-р Маркъма най-добрият вариант е детето да попита дали и приятелят му може да дойде за сладолед с останалите, но не и да го пренебрегне заради другото предложение..

 

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...