Макар че празниците вече са зад гърба ни, а пролетта все още е далеч, това време от годината е най-благодатно за група френски фермери.

Именно сега е моментът, когато трюфелът, луксозната гъба, предпочитана от любителите на изисканата храна, се смята, че достига най-добрите си вкусови качества.

Докато ресторантьори и търговци пристигат в Дордон за ежегодния пазар на трюфели, цената на гъбата достигна 900 евро за килограм.

Пазарът се провежда само веднъж годишно, но предлаганите стоки се продават доста бързо, особено ако сред тях са и трюфелите.

Пазарът в Дордон е третият най-престижен във Франция, но много ресторантьори предпочитат да купуват луксозната гъба директно от независими производители.

Макар че им излиза доста скъпо, готвачите казват, че нищо не може да замени аромата на трюфели, тъй като той не може да се сравни с аромата на нито една друга гъба.

Източник: БГНЕС