Ако искате безплатно злато, трябва да отидете в Швейцария

2517
Ако искате безплатно злато, трябва да отидете в Швейцария

С покачването на цената на златото до рекордни нива, търсенето на злато с цел отдих се превръща във все по-любимо развлечение. Не само в САЩ и Австралия, но и в части от Алпите в Швейцария, пише CNBC.

Напфгебийт, намиращ се на 1 час южно от Цюрих, е живописен район, където се отглеждат крави, има ферми и поточета, в които има малки парченца от ценния метал. Тони Обертюфер организира екскурзии с цел търсене на злато. Той се занимава с това от 20 години и казва, че това е едно най-силните му лета: "В сравнение с миналата година определено отчитаме ръст в резервациите и това е свързано с по-високата цена на златото".

Училищни групи, компании и семейства, екипирани с ботуши, тави и лопати, атакуват поточетата в района, за да опитат късмета си, надявайки се, че ще намерят голяма златна буца. В пиковите дни Обертюфер показва на до 120 души как да използват тавите и ситата, за да намират следи от злато в потоците. Други организатори на подобни турове казват, че отчитат 20-процентен ръст в резервациите само през това лято.

Промиването на златоносен пясък от потоците обаче е малко вероятно да направи някой богат. Вероятно ще са необходими години и голям късмет, за да може това хоби да се превърне в лично състояние. За да се открие 1 кг. злато (или 35 тройунции) в Швейцария, ще са нужни пет години непрестанно промиване на пясък. Посетителите обаче идват по други причини като казват, че е забавно да прекарат известно време в потока с приятели, колеги и семейство.

Обертюфер има по-научно обяснение: "Златото продължава да очарова хората, стари и млади, от всички социални класи. То винаги е запазвало цвета си и специалния си блясък".

Докато цените на златото остават на рекордни нива хората ще продължат да се тълпят там и да мечтаят да намерят "голямата находка". В този малък поток в планината в Шейцария всичко, което блести може да е злато, но то просто не е в достатъчни количества.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg