Ако търсите идеалния мъж, проверете в близкия музей

1181
Ако търсите идеалния мъж, проверете в близкия музей

Ако търсите мъж, който да е здрав и доволен от живота, първата ви среща трябва да е в музей или художествена галерия.

Причината е, че мъжете, които редовно посещават културни мероприятия е по-вероятно да са в добра форма, както умствено, така и физически, отколкото от тези, които не го правят, сочи изследване на норвежки и шведски учени.

Ходенето на театър, на концерти и дори на кино се оказва доста полезно за мъжете, включително ги предпазва от депресия и безпокойство. Културните дейности са полезни и за жените, но не в такава степен.

Според изследването, в което участвали 51 000 възрастни, най-голяма е ползата за мъжете, на които им е интересно да посещават културни събития, а не самите те да участват в тях. Учените изследвали здравето, задоволството от живота, безпокойството и нивата на депресия на доброволците, които трябвало да попълнят въпросници. Те трябвало да отговорят на въпроси като колко често през последните шест месеца са посещавали музей или изложба, концерт, театър, филм, църква или параклис, спортно събитие.

Имало и въпроси за "творчески" културни събития като срещи на клубове, активно участие в музика, пеене, театър, църковна работа, занимания на открито, танци и спорт. Като цяло културните събития водят до по-добро здраве и задоволство от живота. Колкото по-често хората посещават културни събития или самите те творят, толкова ползите са по-големи. Но резултатите показват, че ползата от посещение на културни събития е по-голяма за мъжете, докато за жените е по-полезна творческата дейност.

Изследването показва също, че посещението на културни мероприятия три или повече пъти на месец подобрява всички аспекти на здравето при мъжете и увеличава "задоволството им от живота".

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg