Alexa, не оставяй детето да те юрка!

8178
Alexa, не оставяй детето да те юрка!

Съвременните домашни асистенти, като Alexa на Amazon, Siri на Apple и Google Assistant, имат много полезни функции, но понякога влизат в роля, която предизвиква тревога у родителите.

Все по-често системите с изкуствен интелект се възприемат от малките деца като пълноправни членове на семейството и дори се превръщат в най-добрите им приятели, пише The Wall Street Journal. 
 
Малчуганите започват да общуват с "умните" устройства още преди да осъзнаят разликата между фантазията и реалността. За тях машината с изкуствен интелект е нещо като магическо същество, което притежава човешки черти и дори собствени чувства и характер.

Много от подрастващите с удоволствие се възползват от възможността да я командват, като понякога се стига дори до "грубости", показват последните проучвания. 
 
Предприемачът от Сан Франциско Хънтър Уолк споделя пред WSJ, че преди две години 4-годишната му дъщеря се превърнала в истински кръвожаден диктатор, когато общувала със семейния Amazon Echo.

Тогава той решил да наложи стриктни правила за това как трябва да се комуникира с домашните асистенти и ефектът бил положителен. "Въпреки това все още имам известни притеснения. Не съм сигурен, че децата осъзнават разликата между това да тормозиш робот и живо човешко същество", казва Уолк.
 
По тази причина психолозите определят три възрастови категории, във всяка от които общуването със съвременните "умни" устройства има своите специфики. 
 
От 0 до 3 години 
 
Много родители изпитват тревога, когато виждат как деца на една година общуват с компютърните асистенти, защото смятат, че това ще повлияе на социалните им умения в по-късна детска възраст. Данните са от проучване на Carnegie Mellon University, проведено сред 75 американски домакинства през 2018 г. 
 
Една от майките споделя пред WSJ раздразнението си от факта, че дъщеря й е обучила Alexa да пропуска песните, които родителите й харесват. Малката дори твърди, че разбира домашния асистент по-добре от останалите членове на семейството. "Донякъде е плашещо, че дъщеря ми се сприятелява с аудио колонка, която стои върху бюрото", казва тя. 
 
Децата под 4-годишна възраст не притежават способността да различават реалността от фантазията и затова за тях е напълно приемливо Alexa да е просто една малка жена, скрита в кутия", смята Дейвид Хил от Американската академия на педиатрите. 
 
Много от малките деца приемат домашните асистенти с доверие и са приятелски настроени към тях. За самите устройства е трудно да разбират подрастващите, но въпреки това малчуганите се опитват да комуникират с тях и често повтарят "командите" си по няколко пъти. 
 
Мат Цвален разказва как Siri е помогнал на 3-годишния му син Конър да се справи с говорните си проблеми и да подобри дикцията си. "Ако асистентът не го разбира, му казвам: "Ей, забави малко, приятелю!". Конър възприема Siri като истински приятел и се забавлява с нея", споделя Цвален. 
 
Има обаче и психолози, които предупреждават, че ако детето персонифицира електронните джаджи, може на даден етап да започне да предпочита тяхната компания пред тази на хората. Освен това комуникацията чрез задаване на въпроси и изслушването на автоматично зададените отговори не развива уменията за изслушване на събеседника и извличане на информация с други способи. 
 
От 4 до 6 години 
 
На тази възраст децата научават, че останалите хора имат мисли и чувства, които са различни от техните собствени и развиват уменията за водене на смислен диалог. Общуването с "умните" устройства донякъде усложнява този процес, защото, от една страна, децата им приписват някои човешки качества, като мисли и чувства, но в същото време разбират, че те не са истински хора. 
 
Повечето деца използват домашните асистенти, за да слушат музика. "8-годишната ми дъщеря Ела прекрасно разбира, че семейният Amazon Echo Dot е просто една машина. Но 6-годишната й сестричка София го възприема като по-сложна комбинация и дори се сърди, когато Alexa не й пусне песента, която е поискала", разказва Брайън Алкайър. 
 
Данните от изследването на Carnegie Mellon потвърждават подозренията, че много деца експлоатират електронните домашни помощници буквално като роби. То цитира случай, в който жена прави забележка на внука си заради това, че е нарекъл Alexa "тъпа".

Психолозите смятат, че това "господарско" поведение на подрастващиге спрямо изкуствения интелект впоследствие може да се пренесе върху техните връстници и дори върху учителите и възпитателите им. 
 
Наскоро Amazon пусна опцията за родителски контрол за Amazon Echo, която включва и специални поощрения за децата, ако се научат да използват думата "моля".  
 
От 7 до 10 години 
 
В този период децата вече правят ясно разграничение между измислица и реалност. Те знаят много добре, че роботите не ядат, не спят и не мислят. Използват ги най-вече, за да им помагат с домашните, да слушат музика и да се обаждат на приятелите си. 
 
Въпреки това 93% от децата на възраст 8-9 години и 80% от 14-15-годишните твърдят, че биха потърсили помощ от своя електронен асистент за лични проблеми, които не биха споделили със своите родители.

Данните са от проучване, проведено сред 60 деца през 2015 г. Основната причина, с която аргументират своето доверие, е фактът, че устройството няма да подходи назидателно или критично. 
 
В крайна сметка, препоръката към всички родители е да се информират за това как комуникацията с домашните роботи влияе на техните деца и да са наясно с възможните рискове за тяхната сигурност и психическо здраве. И от време на време да проверяват аудио записите на Siri и Alexa.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg