Американски учени унищожават Меркурий?

7848
Американски учени унищожават Меркурий?

Група специалисти от САЩ предложиха планетата Меркурий да бъде взривена и от нея да се направи нещо от рода на Сферата на Дайсън. По този начин ще може максимално да се използва енергията на слъчевите лъчи.

Меркурий е най-близката до Слънцето планета. Тя се намира на само на 0.4 а.е. от звездата. Поради близостта си тя разполага с колосални запаси от слънчева енергия: количеството й, изчислено на единица площ, съставлява 9.13 кВт/м² (за сравнения, за Земята този показател е равен на 1.36 кВт/м²).

Това е един от най-основателните аргументи в полза на колонизацията на Меркурий и последващото строителство на неговата повърхност на изобилие от слънчеви електроцентрали.


Представители на канала PBS Space Time правят още една крачка напред и предлагат .... планетата да бъде взривена.

Необичайното хрумване на американските учени бе съобщено от изданието Popular Mechanics.

Според тази идея се предвижда унищожаването на Меркурий с помощта на взрив отвътре. Той ще доведе до образуването на много едри отломки.

С помощта на специални космически роботи те ще бъдат събрани в сложна система от огледала, които да се въртят около Слънцето и събират енергията му.

По този начин функционира популярната Сфера на Дайсън.

Какво точно представлява тя? Сферата е хипотетично астроинженерно съоръжение, идеята за която е предложена от американския физик-теоретик Фриймън Дайсън. Обектът представлява тънка сферична обвивка с голям радиус, в центъра на която се разполага звезда.

Както сами можете да се досетите, строителството на такава сфера е доста сложна задача. Според много учени то може да бъде осъществено от цивилизация с високо ниво на развитие.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg