Американците напълняват, но нямат желание да отслабват

974
Американците напълняват, но нямат желание да отслабват

© Pixabay

Американците са увеличили средното си тегло през последното десетилетие, но делът на тези, които имат желание да отслабнат, намалява. Това показват данните от проучване на Gallup, цитирано от CNN.

28% от участниците в анкетата твърдят, че средното им тегло в периода от 2010 до 2019 г. е било 200 паунда (90.72 килограма) или повече. Въпреки това делът на тези, които приемат теглото си за наднормено, се понижава.

Донякъде това се дължи на промяната в общоприетото разбиране за нормално тегло, но според експертите държавните програми за борба със затлъстяването засега не дават желания резултат.

Лекарите предупреждават, че излишните килограми не са въпрос единствено на естетически възприятия и увеличават сериозно рисковете за здравето.


Участниците в проучването на Gallup сами са измервали и съобщавали промяната в теглото си, както и желанието (или липсата на такова) да отслабнат. Оказва се, че делът на хората, които искат да свалят килограми, намалява спрямо предходното десетилетие до 54%. Почти 40% от мъжете и жените в САЩ считат, че теглото им е нормално.

При жените се наблюдава по-висок ентусиазъм за отслабване (при 60% от анкетираните), но в същото време мъжете са много по-склонни към напълняване. При тях делът на хората с тегло от над 90 килограма е около 42%, в сравнение с едва 14% при дамите.

Средното тегло на американците се повишава през последното десетилетие с 1.8 килограма и достига малко над 80 килограма.

Основният измерител на здравословното тегло е индексът на телесната маса, който измерва съотношението между теглото и височината. Стойности над 25 се приемат за наднормени, а над 30 започва зоната на затлъстяването.

90 килограма не са опасна стойност за човек, който e висок над 190 сантиметра, но мнозинството от американците не са чак толкова високи и при тях подобно тегло може да се счита за наднормено и дори за признак на затлъстяване.

Здравните експерти предупреждават, че в Съединените щати наднорменото тегло започва да се превръща в епидемия. Над 70% от възрастните попадат в тази глаха, на база индекса на телесната маса, а средните стойности на показателя в страната се движат около 30.

Натрупването на излишни килограми впоследствие води до проблеми с психиката и повишава риска от инфаркт, диабет и онкологични заболявания. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg