Световноизвестният шеф-готвач Антъни Бурдейн има над 30-годишен опит в едни от най-добрите ресторанти в света. Точно поради тази причина той знае и най-малките тънкости в занаята – като например какво и кога трябва и не трябва да поръчваме.

В определени дни ястията на ресторантите са по-добри от останалите. Като пример Бурдейн посочва, че в понеделник никога не би си поръчал риба от менюто на ресторанта.

В своята книга „Поверително от кухнята“ той пише за ресторантите в Ню Йорк и по специално за тези, където морската храна не е основна в менюто им:

„Никога не поръчвам риба в понеделник“, а в новата си книга „Средно изпечено“ обяснява и причината. "Тя не е религиозна или от суеверие, или просто защото така искам. Всичко това е свързано с качеството на храната."

В ранната си кариера Бурдейн прекарва доста време на втория по големина рибен пазар в света, намиращ се в Бронкс. Всеки ден там се случват сделки за над 1 млрд. долара.

Пазарът обаче е затворен през уикенда и работи само от 1 до 7 в петък. Ето затова част от готвачите в града се запасяват с риба за уикенда още в четвъртък.

Четете още: Топ 10 на най-полезната риба в света

Прясната риба обаче може да издържи до 3 дни в хладилника, което означава, че в понеделник вашата храна вече няма да е с най-добро качество. И всичко това при положение че е съхранявана правилно.

Ако обаче отидете на ресторант във вторник, то тогава вие ще похапнете наистина прясна риба. Най-добрите дни за поръчка на риба в ресторант – вторник и четвъртък, споделя още Бурдейн.