Архитекти разработват дървена сграда, подходяща за "всеки град в света"

2975
Архитекти разработват дървена сграда, подходяща за

Regenerative High-Rise е концепция за модулна дървена кула от архитектурно студио Haptic и инженерна фирма Ramboll, която може да се използва за трансформиране на трудни обекти в градовете по целия свят.

С цел да бъде „устойчива на бъдещето на високите сгради“, концептуалната структура е проектирана с максимална гъвкавост с цел удължаване на жизнения цикъл на високите сгради и предотвратяване на необходимостта от тяхното събаряне.

Regenerative High-Rise може да се използва за всичко - от жилища, офиси и хотели до съоръжения за отдих или производство, но идеята е, че може да се адаптира и към променящите се нужди на града.


„Проектът е предназначен да прокара границите в устойчивата, адаптивна многоетажна архитектура, а универсалната концепция за дизайн може да бъде поръчана за всеки град по света“, обясняват от екипа.

Най-новият проект в продължаващо сътрудничество между Haptic и Ramboll се очаква да измести фокуса от височината на високите сгради към тяхната функция и гъвкавост.

Концепцията също така се занимава с въглеродния отпечатък на строителството на високи сгради, което екипът вижда като „призив за действие за разработване на нови типологии за вертикален урбанизъм“ в светлината на изменението на климата.

Дизайнът на Regenerative High-Rise се съсредоточава около дървена композитна надстройка, състояща се от триетажни структурни палуби, които са фиксирани на място. 

Дървената конструкция също има по-нисък въглероден отпечатък от тези алтернативни материали, което го прави „един от най-добрите строителни материали. „Дървесината е невероятен материал, като естетика и като изолатор, но за високи сгради работи най-добре, когато се съчетае с други материали“, добавя Шон Милс, глобален директор на Ramboll за високо строителство.

„За Regenerative Highrise искахме да използваме комбинация от материали, за да се възползваме от най-доброто, което дървеният материал, стоманата и бетонът могат да осигурят“, допълва той.

Екипът се надява, че като се грижи за адаптивността, въглеродният отпечатък за цял живот на сграда от този вид също ще бъде драстично намален.

За да демонстрира потенциала на концепцията, екипът е приложил модела към изоставен магистрален виадукт в центъра на Осло, който в момента се счита за пречка.

Тази кула представя свързването на транспортните мрежи в района, за да служи като мултимодален обмен. Той също така съдържа жилища, работни пространства и различни културни и развлекателни съоръжения.

Кулата е увенчана с "върх на хълм в небето" - зелено пространство, което гледа към града.

Друг пионерски проект, който предизвиква традиционния дизайн на високи сгради, включва 100-метровия жилищен блок на датското студио Schmidt Hammer Lassen, който ще бъде най-високата дървена сграда в света, когато бъде завършена.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg