Автономните коли тръгват по улиците на Токио през 2020 г.

989
Автономните коли тръгват по улиците на Токио през 2020 г.

Токио ще разполага със система за движение на автономни автомобили за Олимпиадата през 2020 г. Това е заложено в икономическата стратегия на японското правителство, съобщава Reuters. 
 
Предложението е част от цялостен пакет от мерки и политики, които имат за цел да стимулират икономиката в Страната на изгряващото слънце и да насърчат инвестициите в сферата на високите технологии. Финалният проект на стратегията трябва да е готов до края на месеца, пише още изданието. 
 
Тестовете на системата за движение на автономните превозни средства по улиците се очаква да стартират още тази година. Целта е до 2020 г., когато страната ще бъде домакин на Летните олимпийски игри, Токио да може да предложи услугата на безпилотни превози по улиците. До 2022 г. механизмът трябва да влезе и в комерсиална употреба. 
 
Икономистите виждат огромен потенциал в автономните возила и технологиите, свързани с изкуствения интелект, тъй като те могат да помогнат на икономиката да се справи с най-тежките си проблеми - застаряващото население и намаляващата работна сила.

До този момент обаче японските компании изостават от своите китайски, американски и европейски конкуренти в разработката на тези иновации. 
 
Икономиката на Япония регистрира спад през първите три месеца на тази година, с което прекъсна поредицата от осем тримесечия на ръст. Това беше най-дългата позитивна серия от 1980 г. насам.  
 
Откакто пое управлението на страната през 2012 г., премиерът Шинзо Абе осъществи някои важни реформи, които помогнаха за включването на повече жени в работната сила, намалиха разликата в заплащането между служителите, наети на трудов договор и самоосигуряващите се, повишиха туристопотока към страната и отвориха по-широко вратите за внос на кадри от чужбина. 
 
Тазгодишната икономическа стратегия на правителството обаче се фокусира в много по-голяма степен върху технологиите и регулациите, които ще бъдат облекчени в полза на бизнеса. За японските университети пък ще стане по-лесно да организират специалности в т. нар. "мултидисциплинарни направления", които са необходими за обучението и работата с изкуствен интелект, пише още Reuters. 
 
В икономическата стратегия присъстват и интересни проекти от сферата на енергетиката. Япония планира създаването на т. нар. виртуални електрически централи, базирани на облачните технологии, до 2022 г. Системите от този тип свързват по-малките производители и доставчици на електрическа енергия, позволявайки им да работят като една обща по-голяма единица, което води до спестяване на разходи. 
 
Ползите от подобно сътрудничество са очевидни, но до този момент японските енергийни компании нямаха интерес да правят мащабни инвестиции в тази посока, тъй като регулациите не им позволяваха да използват пълния капацитет на технологията.

Сега това е на път да се промени и те вече ще могат безпрепятствено да "транспортират" енергия по цялата електрическа мрежа. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg