Българският хлебар Богдан Богданов е удостоен от ЮНЕСКО с приз за производството на най-чистия хляб на планетата.

Векове наред така нареченото улавяне на дивата мая, или квасец, било едно от най–големите семейни богатства.

Богдан избира именно това съкровище пред икономическата си професия, а обстойно проучване ЮНЕСКО избира неговия хляб за най–чистия на планетата, предава bTV.

„Използваме за работа с тесто само дървени повърхности от твърдо дърво, тъй като на металните тестото много се стресира, За да се запази чистотата, е нужно да се използва ленен плат. Такъв тип плат се е използвал за основи на картини и те стоят векове наред“, коментира пекарят, като допълва, че при приготвянето му не се крие голяма тайна.

"Същността на това, което правя, са млечнокисели бактерии. Те се захващат от изворна вода и брашно“, обяснява още той. Богдан Богданов не смята да напуска родината.

„Винаги се плаща някаква цена да правиш хляб, това можеш да го правиш навсякъде по света, но въпросът е къде ти е мястото и къде си най–полезен“, смята той.