Бейт Гуврин: 3500 невероятни пещери на хиляди години

1010
Бейт Гуврин: 3500 невероятни пещери на хиляди години

© Instagram

Низините на района Шфела в южната част на Централен Израел, в подножието на Юдейските планини, се характеризират с дебел слой мек тебешир, който в миналото е широко добиван от местното население, оставяйки земята, надупчена като швейцарско сирене.

Тук, под бившите градове Мареша и Бейт Гуврин, има повече от хиляда пещери, разположени на кръстопътя на търговските пътища, водещи към Месопотамия и Египет.

В миналото те служат като цистерни, маслени преси, бани, гълъбарници, конюшни, места за религиозно богослужение, скривалища, а в покрайнините на градовете - за погребални зони. Днес те са една от основните атракции на тази област.


Град Мареша днес е част от националния парк Бейт Гуврин, където все още могат да се видят много от маслиновите преси, водните цистерни и други съоръжения, използвани от жителите на древния град, посочва Amusing Planet.

Това са някои от най-известните пещери в Бейт Гуврин:

Полската пещера

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dónal O'Laoghaire (@donalolaoghaire) on

Тази пещера някога е служила като гълъбарник с малки ниши, издълбани в стените. По време на Втората световна война полски войници в изгнание я посещават и издълбават различни символи и надписи, можещи да се видят и до днес.  

Пещерите Колумбариум

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Veve.K (@vevekworld) on

Колумбариумът е място за отглеждане на гълъби. Думата идва от латинската colomba, което означава гълъб. Стените на тази пещера имат над 2000 ниши.

Отглеждането на гълъби е много често срещано в юдейските низини през елинистическия период. Гълъбите се използват интензивно - месото и яйцата им като храна, а гуаното им като тор. Гълъбите също са жертвани по време на ритуали. В Мареша има около 85 пещери с десетки хиляди ниши.

Пещерата с пресата

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Holy Land (@holylandpics) on

Това е една от 22-те подземни преси за маслини, открити в Мареша. Отглеждането на маслини е важен източник на доходи в района от 3 до 2 век пр. Хр., Но пещерите са още по-стари. 

Пещера-жилище 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mountainbatchers (@mountainbatchers) on

Част от пещерите са използвани за жилища и търговия. Приземният етаж се състои от стаи, разположени около малък централен двор. Стълбище води към втория етаж, а още едно стълбище се спускаше до цистерните, разположени под жилището, където се съхранява дъждовна вода.

Дъждовната вода е събирана от близките улички, покрива и двора чрез глинени тръби. Къщата е частично запазена чрез измазване на външните стени за предпазване на меката скала от атмосферни влияния.

Пещери Бели

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Red Wagon Media (@red_wagon_media) on

Това са най-известните пещери в района на Бейт Гуврин, наречени така заради характерната си форма на камбана. Пещерите са използвани предимно като кариери и са осигурявали строителни материали за градовете по крайбрежната равнина и за самия Бейт Гуврин.

В парковата зона има най-малко 800 пещери с форма на камбани, някои от които са свързани с подземни тунели.

Древният град, в който хората живеели 18 етажа под земятаТой e открит случайно през 1963 г.

 

Други структури

Освен пещерите, в района нсе намира църква от Византийската епоха, посветена на Света Анна, която сега е в руини.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marcus Sapir (@marcussapir) on

Целият археологически обект, съдържащ около 3500 подземни помещения, е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg