Бил Гейтс дава 100 000 долара за презерватив „от следващо поколение”

6605
Бил Гейтс дава 100 000 долара за презерватив „от следващо поколение”

По някои данни 750 милиона души по свата използват презервативи, както за намаляване на нежеланата бременност така и за предпазването от болести предавани по полов път. За разлика от повечето технологии обаче, начинът, по които се произвеждат презервативите не се е променил особено в последния половин век. Така че не е ли време за нещо ново?

Да, казва фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която предлага 100 000 долара първоначално финансиране и до 1 млн. долара впоследствие за този, които проектира "следващото поколение презервативи." Как би изглеждало обаче подобно предпазно средство?

"Основният недостатък от мъжка гледна точка е, че презервативите намаляват удоволствието в сравнение със секса без презерватив," се казва в описанието на предизвикателството, което отправя фондацията. Така че презервативът "от следващото поколение " вероятно би трябвало по някакъв начин да засилва удоволствието, за да може мъжете да го използват по-често, единствено в името на световното здраве, разбира се.


Дамските презервативи в същото време "имат същите недостатъци като мъжките, изискват подходяща подготовка за поставяне и са значително по-скъпи от мъжките," казват от фондацията. Така че по-евтина и по-опростена версия на дамския презерватив също може да помогне за намаляването на нежеланите бременности и разпространяването на предавани по полов път болести, в това число и СПИН.

Предложенията, изпращани на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, трябва да съдържат "хипотеза, която може да бъде изпробвана, както и план за това как идеята да бъде тествана или потвърдена и да даде ясни и недвусмислени резултати", за да получи по-нататъшно финансиране за развиване на продукта.

Идеите, за продукти, които са прекалено скъпи за масова употреба в развиващия се свят, или тези, които не дават резултат по отношение на предотвратяването на бременност или разпространяването на болести, ще бъдат отхвърляни незабавно.

Идеите за по-добър презерватив и други глобални иновации в света на здравеопазването се приемат на GrandChallenges.org.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg