ъставките на пивото потискат процеса на стареене и намаляват стреса, сочи изследване на Института по криобиология и хранителни технологии в София. Умерената консумация на бира (до един литър на ден за мъжете и до 0,5 литра за жените) носи физиологични предимства за здравето, като повишаване качеството и продължителността на живота (намаляване на общата смъртност с 10-20 на сто), сочи проучването, предоставено на БТА.

Според учените една от основните причини за това е наличието на изключително полезната, но много рядка молекула никотинамид рибозид (Nicotinamid ribosid). Освен в пивото, тя се съдържа само в млякото и млечните продукти. Счита се, че никотинамид рибозид подобрява функциите на митохондриите, които са пряко свързани с процеса на стареене на клетките.

Това ново откритие допълва вече известните факти, че комбинацията от четирите здравословни елемента - физическа активност, непушене, умерена консумация на бира и ежедневен прием на плодове и зеленчуци, се равнява на подмладяване с 14 години от реалната календарна възраст, отбелязват изследователите.

Не вярвайте на евтини реклами.Една от причините за наднормено тегло е бирата. В миналото са я наричали течна мая.

Пивото не съдържа мазнини и холестерол, а съдържа лесно усвояеми захари и по-бавно усвояеми декстрини. Това го прави естествена част от здравословната диета за отслабване.

Резултатите показват, че въглехидратите в бирата (1,5-3 g/100 ml) са по-малко от тези в млякото (5 g/100 ml) и с по-тесни граници от съдържащите се във виното (0,1 - 6 g/100 ml). Мазнините в пивото и виното са незначителни, докато в млякото са около 3 g/100 ml; витамините в бирата и млякото са 2-2,5 mg/100 ml, а във виното - 0,1-0,4 mg/100 ml; не на последно място - в пивото антиоксидантите са 20-60 mg/100 ml, във виното - 30-74 mg/100 ml, докато в млякото не са налични.

Благодарение умерената употреба на бира, човешкият организъм си набавя и специфичните вещества, съдържащи се единствено в хмела. Хмеловата съставка ксантохумол е много по-силен антиоксидант от тези, установени във виното, зеления чай и продуктите от соя, твърдят нашите учени. Хмелът намалява стреса и "отключва" ендорфините, които са хормоните на щастието.

В съвременното общество се счита, че стресът причинява едни от най-страшните дегенеративни заболявания като рак, диабет, сърдечно-съдови и др. чрез формиране в човешкия организъм по време на дишането и метаболизма на реактивни кислородни видове. Това е и основната причина пивото да се препоръчва като един от най-ефикасните натурални антидепресанти. Неслучайно още през Средновековието лечителите са давали бира с отвара от мента за лекуване от лоши мисли и безсъние, се посочва в изследването.