Битката за Facebook

5093
Битката за Facebook

Нюйоркчанин на име Пол Сиглия твърди, че през 2003 е платил на два пъти по 1000 долара на Марк Закърбърг, с което откупува 50% от Facebook, който по това време е проект (сайтът стартира през 2004 г.). През юли 2004 Закърбърг предлага да му върне 2 000 долара, като твърди, че Facebook не върви добре.

Сиглия твърди, че и до днес притежава 50% от социалната мрежа и вчера той отново внесе делото в съда.

Този път той е предложил като доказателства много и-мейли между него и Марк Закърбърг.


Според мнозина има вероятност Сиглия да казва истината. Вижте какви са обвиненията и фактите и преценете само за себе си.

Обвинение: През пролетта на 2003 г. Пол Сиглия пуска обява в Craisglist, в която казва, че търси някой да развия неговата идея за сайт Streetfax. Закърбърг отговаря на обявата и му разказва за свой проект, който нарича „the face book".

Обвинение: На 28 април 2003 г. Закърбърг подписва договор, с който се съгласява да направи streetfax.com и „the face book". Сиглия се съгласява да плати на Закърбърг по 1 000 долара за всеки проект. Според договора Сиглия ще притежава 50% от „the face book."

Факт: Запазено е съобщение от 2003 г., в което Закърбърг казва на свой познат, че е направил сайт streetfax.com срещу заплащане.

Факт: През ноември Закърбърг се среща с братята Уинкълвос и с Дивая Нарендра, за да обсъдят проект.

Обвинение: Сиглия разполага с и-мейл от 22 ноември, в който Закърбърг казва, че е срещнал богаташи, които планират да направят същия сайт „като нашия" и казва „за момента ги задържам". Закърбърг иска още пари.

Факт: На 7 декември 2003 в съобщение до Едуардо Саверин Закърбърг пуска линк към сайта на Уинкълвос и казва „Направиха грешка хаха. Помолиха ме аз да им направя сйта. В момента увъртам."

Факт: Между ноември и януари Закърбърг казва на приятеля си Адам Данджело, че Едуардо Саверин иска да „спонсорира" проекта.

Обвинение: На 1 януари Закърбърг праща и-мейл на Сиглия, я който иска още 1 000 долара и иска да си поделят собствеността над Facebook на 50/50.

Факт: На 8 януари Закърбърг казва на приятел, че Едуардо Саверин плаща за сървърите (което би означавало, че той няма нужда от парите на Сиглия).

Факт: На 14 януари Закърбърг казва на приятелката си, че „приятел плаща за сървърите и за другите работи".

Факт: През февруари 2004 собствеността над Facebook се разпределя между Закърбърг (65%), Саверин (30%) и Дъстин Московиц (5%).

Факт: На 10 февруари Камерън Уинкълвос праща писмо на Закърбърг, с което го обвинява, че е нарушил споразумението им и е откраднал идеята им.

Обвинение: През април Закърбърг казва на Сиглия, че Facebook не оправдава очакванията и може да го затвори.

Факт: На 10 юни 2004 в Харвард по време на официална реч се споменава големия успех на Facebook.

Факт: През 2004 Закърбърг се мести в Пало Алто, за да работи по сайта и получава 500 000 долара от Пол Тийл.

Факт: На 1 юли 2004 адвокатска фирма Curtis, Mallet-Prevost, Colt & Mosle поемат защита на братята Уинкълвос.

Обвинение: На 22 юли Закърбърг предлага да върне на Сиглия 2 000 долара и твърди, че Facebook не върви добре.

Факт: На 29 юли Закърбърг регистрира Facebook в щата Делауеър. Той реорганизира собствеността като значително намалява дела на Саверин, който завежда дело срещу Закърбърг и печели голяма неустойка. Днес делът на Саверин във Facebook е на стойност 2 млрд. долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Juvanil
# 0
07:05 | 12 May 2012
It's sopkoy how clever some ppl are. Thanks!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg