Бивши футболисти в Англия изгубили над 1 млрд. паунда

1765
Бивши футболисти в Англия изгубили над 1 млрд. паунда

© Pixabay

Основният мотив зад засилващите се призиви за реформа в Асоциацията на професионалните футболисти (PFA) в Англия е големият брой отказали се наскоро от футбола играчи, които изпитват сериозни финансови проблеми, въпреки че са имали доходоносна кариера.

Счетоводител, запознат с финансовите проблеми на много футболисти, разказва пред Guardian, че приблизително 500 бивши футболисти от първото поколение, играло в английската Висша лига, са изгубили около 1 млрд паунда (1.12 млрд. евро) вследствие на катастрофални инвестиции, въз основа на финансови съвети и на данъчни задължения след участието им в инвестиционни схеми, които са им били представяни като изгодни от данъчна гледна точка.

Според проучване на XPro от 2013 г., около 60% от бившите футблисти, които са заработвали огромни заплати, докато са играели във Висшата лига, са обявили фалит в рамките на 5 години, след като са прекратили кариерата си.

Сред тази голяма група от играчи, мнозина от които са изгубили всичко и са преминали през развод, депресия и други психически проблеми в резултат на това, преобладава мнението, че Асоциацията на професионалните футболисти никога не е полагала достатъчно усилия, за да ги защити или да им помогне.


Размерът на финансовите проблеми, с които се сблъскват футболистите, също така е в основата на недоволството, което поражда годишната заплата в размер на 2.29 млн. паунда (2.57 млн. евро) на Гордън Тейлър - главния изпълнителен директор на синдиката на играчите, която е в контраст с общата сума от 500 000 паунда (561 000 евро), които PFA е отпуснала под формата на помощи през миналата година.

Бившият халф на Ливърпул Дани Мърфи, който подкрепя призива от страна на председателя на Асоциацията на професионалните футболисти Бен Пъркис за независима оценка на синдиката на играчите, заяви тази седмица, че според него е имало “финансова злоупотреба” с неговото поколение футболисти.

Сравняваха го с Уейн Рууни, но дрогата съсипа живота муЗа по-малко от шест месеца Джордж Грийн стига от Евертън до осмото ниво на английския футбол


“Познавам лично футболисти, които имат проблеми с психическото си здраве, с различни пристрастявания и с финансови злоупотреби,” заяви Мърфи.

“Не забравяйте, че ние, като играчи от Висшата лига и футболисти в клубове от Висшата лига, не бяхме защитени от Асоациацията на професионалните футболисти, нито от Висшата лига, когато независимите финансови консултанти идваха в клубовете и ни промиваха мозъците или ни манипулираха. Млади момчета без никаква представа за стойността на парите или концепция за това какво трябва да правят. Затова сега имаме тези проблеми, с които те не могат да се справят.”

Мърфи посочва огромните годишни приходи на Асоциацията на професионалните футболисти в Англия от нейния дял от телевизионните права за излъчването на Висщата лига, които са в размер на 26.6 млн. паунда (29.9 млн. евро) за миналата година, както и факта, че организацията не е похарчила парите по предназначание.

“Откакто парите от ТВ права станаха по-големи, а играчите от моето поколение започнаха да се отказват, проблемите само се задълбочиха,” казва той.

“Финансови проблеми, много фалити; имали сме случаи на сексуален тормоз, някои от по-възрастните играчи се борят с деменция; психическо здраве, пристрастявания, всичките тези неща в момента идват прекалено много за PFA. Те разполагат с парите, за да помогнат на хора, които имат отчайваща нужда, но не полагат достатъчно усилия. Тяхната отговорност към играчите и към бившите играчи е огромна, но не се изпълнява.”

Мърфи също така посочва, че макар над 200 играчи да са подкрепили отворено писмо до PFA, което включва и призив за освобождаването на Тейлър, кампанията принципно е по-скоро в подкрепа на желанието на Пъркис за независима проверка и модернизация на синдиката.

Тейлър не реагира на призивите да напусне поста си, нито пък се съгласява на независима проверка.

Той, изглежда, никога не е имал проблем с преизбирането си през 37-те години, в които е на поста и някои играчи поставят под въпрос дали всичко е било редовно, макар че от PFA твърдят, че това е така.

Евентуално оспорване на процедурите за избор в PFA може да предизвика разследване на синдиката.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg