Богаташите по света са се увеличили с 12% през миналата година

1270
Богаташите по света са се увеличили с 12% през миналата година

САЩ може да се похвали с най-много домакинства с активи над 1 млн. долара. 5.2 милиона американски домакинства разполагат с активи над този праг.

Броят на милионерите по света се е увеличил с 12% през 2011 г., като ръстът се оглавява от Сингапур, показват данни на Boston Consulting Group, цитирани от Bloomberg.

Броят на домакинствата с активи над 1 млн. долара се е увеличил до около 12.5 милиона. Милионерите в Сингапур са с почти 33% повече, след като броят им скача с около 40% година по-рано.

САЩ може да се похвали с най-много домакинства с активи за над 1 млн. долара - 5.2 милиона. На второ и трето място се нареждат Япония и Китай.

Глобалните активи под управление са се увеличили с 8% до 121.8 трлн. долара през 2011 г., достигайки нов връх след отчетените 111.8 трлн. долара през 2007 г. САЩ и Канада могат да се похвалят с най-голям ръст, като активите в тях нарастват с 3.6 трлн. долара до 38.2 трлн. и така изместват Европа като най-богат регион. Активите в Азиатско-тихоокеанския регион, с изключение на Япония, се увеличават със 17%, което е най-бързият темп на растеж сред всички региони.

Ръстът на богатството през миналата година се дължи основно на силното представяне на финансовите пазари, се казва в доклада. Световният индекс MSCI има доходност от 13% за миналата година. В Северна Америка делът на акциите от богатството продължава да е най-висок - 44%.

По-малко от 1% от домакинствата по света са милионери. През миналата година богатството става по-концентрирано, като милионерските домакинства са контролирали 39% от активите в света, в сравнение с 37% година по-рано според проучването.

Сингапур може да се похвали с най-голям дял на милионерски домакинства 15.5% процента, следван от Швейцария и Катар. В Саудитска Арабия пък концентрацията на свръхбогати домакинства с активи за над 100 млн. долара е 18 на всеки 100 000. Швейцария е на второ място, а Хонконг на трето.

Световното богатство ще нараства с 6% годишно в периода 2010-2015 г. до около 162 трлн. долара, се казва в доклада. Богатството в Азиатско-тихоокеанския регион, с изключение на Япония, се очаква да расте с двойно по-голям темп в сравнение със света. Така делът на региона от световното богатство ще нарасне до 23% през 2015 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

episkopa
# 0
15:06 | 1 June 2012
Четейки за толкова много пари, човек започва да се чувства богат. Само че не парите, а уменията са безценни. Така че трупайте умения, парите са на втори план те са естествен резултат от наличието на първото!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg