Богатство е това, което пестите, а не това, което харчите

4816
Богатство е това, което пестите, а не това, което харчите

Не всички сме милионери, но има много тайни за финансите и планирането в живота, които можем да научим от заможните.

Повечето хора знаят, че богатството в САЩ е в ръцете на малък процент от цялото население. А днес повечето от тези хора, чието състояние надхвърля 1 млн. долара, са го заработили сами.

Те са предимно предприемачи, които създават всичко от високоскоростни мрежи до боклукчийски камиони. Те копаят канавки и строят къщи, отглеждат царевица и правят бижута. Те търгуват с марки или монети, или с предмети на изкуството, изтребват вредители и косят ливади. Те също така лекуват хора и им слагат нови зъби. Други пък защитават съседите си или дори им дават храна.

И те не харчат много. Всъщност, повечето от заможните хора харчат доста по-малко от това, с което разполагат (помислете си само, че Уорън Бъфет все живее в скромната си къща в Омаха) като вместо това насочват парите си към инвестиции, които им помагат да увеличават богатството си.

"Богатството е това, което си натрупал, а не това, което харчиш," според Томас Стенли и Уилям Данг, автори на книгата "Съседът милионер ," публикувана за първи път през 1996 г.

"Рядко причината за това хората да трупат състояния е късметът, наследството, университетската диплома или дори интелигентността," според авторите. "Богатството е повече резултат от начина на живот, който включва здрава работа, упоритост, планиране и най-вече самодисциплина."

Богатството е дефинирано по много начини, въпреки че най-често то се определя като стойността на всичко, което притежаваш, минус задълженията. Има разлика обаче между ликвидни активи, които бързо могат да бъдат обърнати в пари, като акции, облигации, имоти и вещи като автомобили, дрехи и домакински уреди, които използват често и е малко вероятно да продадете.

Доходите не правят човек богат. Те помагат, разбира се, за натрупването на богатство, но финансово независимите гледат на техните заплати като на средство за постигане на определена цел, която на практика е купчината с пари.

Една от най-големите разлики между тези, които имат много пари и тези, които биха искали да имат, е как плащат за различните неща. Милионерите са склонни да използват кеш за повечето си покупки, в това число автомобили, жилища и лодки.

За средностатистическият човек, който е на заплата, това не винаги е възможно, но въпреки това тук се крие един урок: Не вземайте задължения, за да финансирате начина си на живот.

Повечето богати хора използват задълженията за инвестиционни цели и внимават да не достигат до свръхливъридж. Разумното използване на задълженията е подходящото нещо за всеки.

Те също планират много добре и отделят много време на това. Много от тях са вманиачени в спестяването и инвеститори, които често казват, че пътят до натрупването на богатство е бил много по-забавен отколкото постигането на самата цел.

Те също така са търпеливи, искат да инвестират дългосрочно и изчакват. Мнозина от тях предпочитат дългосрочния подход, тъй като тяхната цел е да бъдат финансово независими. Когато се пенсионират, например, много от тях ще знаят точно с колко могат да преживяват, колко да раздадат и колко да оставят след себе си.

Ето и някои препоръки за натрупването на богатство:

Харчете по-малко, отколкото можете да си позволите: Хората с високи доходи, които успяват да похарчат всичките си пари не са богати; те са просто глупави.

Планирайте: Това означава планирайте за днес, за утре и за 30 години след пенсия. Отделяйте време за това и следете процеса всеки ден. Използвайте бюджети и се придържайте към тях.

Диверсифицирайте: Ако инвестирате на пазарите, търсете взаимни фондове, които ви позволяват експозиция към класове активи, които не са свързани едни с други.

Ограничете употребата на средства на кредит и използвайте пари в брой: Разбира се, много по-лесно е един преуспял човек да плати в брой за нова къща отколкото за повечето хора, но трупане на задължения по кредитната карта за луксозни покупки или екстравагантни почивки никога няма да постели пътя ви към богатството.

Разпределяйте парите: Когато богатите изтеглиха средства от пазара на ценни книжа преди две-три години, те си откриха множество банкови сметки, като при всяка депозитът до 250 000 долара е гарантиран от държавата.

Включете децата си в цялата картинка: Заможните правят много, за да информират децата си по отношение на парите и как да ги управляват - нещо, което всяко семейство би трябвало да прави.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg