Захарта е пристрастяваща, води до затлъстяване и се смята, че увеличава риска от рак.

Което не е добра новина, особено като се има предвид, че около 80% от пакетираните храни съдържат добавена захар.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се консумират максимум 50 гр захар на ден (12 чаени лъжички), но за съжаление, голяма част от хората ядат много повече.

Ако обичате сладко, единственият начин да намалите захарта, е да изберете нейни алтернативи. В магазините може да намерите какво ли не - от брезова захар до еритритол и стевия. Всички те се рекламират като здравословни, но дали са?

Вижте 8 алтернативи на захарта и преценете:

1. Брезова захар (ксилитол)

Ксилитолът е захарен алкохол (Е 967), който се използва като заместител на захарта и е по-известен като брезова захар. Ксилитолът е естествена съставка на някои зеленчуци и плодове (например карфиол, плодове и сливи).

Брезовата захар може да бъде произведена промишлено чрез хидролизиране на ксилана (хемицелулоза) в ксилоза, която след това се преработва допълнително за получаване на ксилитол. Тъй като обаче този процес е много скъп, брезовата захар най-често се произвежда от царевични кочани в наши дни.

Плюсове на брезовата захар:

Брезовата захар има около 40% по-малко калории от рафинираната и не води до повишаване на нивото на кръвната захар след хранене. Освен това не причинява кариес. Хубавото е, че този заместител има същата сладост като обикновената захар.

Недостатъци на брезовата захар:

Ксилитолът не е без калории - около 240 калории на 100 гр. Яденето на големи количества от него (20-30 гр) може да доведе до метеоризъм или тежка диария. Тъй като все още няма много изследвания върху него, здравословните му аспекти трябва да се разглеждат с повишено внимание.

2. Мед

Медът е натурален продукт, съдържа много ценни хранителни вещества и се смята за един от най-старите подсладители в света.

Плюсове на меда:

Медът отдавна се използва като лечебно средство в естествената медицина. Има противовъзпалителни, антибактериални и антисептични свойства. В комбинация с джинджифил, той може да се използва за борба с настинките.

Недостатъци на меда:

100 гр цветен мед съдържа около 310 калории. Това е почти колкото 100 гр бяла захар. Следователно, медът няма да ви спести много калории. Поради водното му съдържание, 100 гр мед не е толкова сладък, колкото 100 гр захар.

Всъщност, медът е с около 80% от сладостта на захарта. Има подобно въздействие върху нивата на кръвната захар като захарта (захарозата). За диабетици или тези, които се опитват да управляват нивата на кръвната захар, няма смисъл да заместват меда със захар.

3. Стевия

Стевиол гликозидът е заместител на захарта, който се извлича от южноамериканските растителни видове stevia rebaundiana. Той е одобрен като хранителна добавка в ЕС от 2011 г.

Плюсове на стевията:

Стевията няма калории и не уврежда зъбите. Също така няма ефект върху нивото на кръвната захар, така че може да се използва и от диабетици.

Недостатъци:

Стевията, добавена към храни, е химичен екстракт (E 960) и не съдържа никакви основни хранителни вещества. Тя може да е много по-сладка от захарта, но има горчив послевкус.

4. Агаве

Сироп от агаве се произвежда от сока на растението агаве. Този подсладител има вкус на мед, но с по-лека консистенция.

За разлика от обикновената захар, агаве съдържа метаболити, витамини и минерали. Той е по-течен от меда и е по-лесно разтворим в храни и напитки. Освен това е подходящ за вегани.

Недостатъци:

Агаве има приблизително същия брой калории като меда и не е много по-нискокалоричен от захарта. Поради високото си съдържание на фруктоза, подсладителят има по-нисък гликемичен индекс, но твърде големият прием на фруктоза за дълъг период от време може да е вредно за здравето, да повиши нивото на мазнините в кръвта, да доведе до затлъстяване на черния дроб, до инсулинова резистентност, като същевременно повишава риска от метаболитен синдром и диабет тип 2.

5. Еритритол

Еритритолът, подобно на брезовата захар, е заместител на захарта. Той се среща естествено в храни, като ягоди, круши, пъпеши и грозде. Този подсладител обаче се извлича от царевица и гъби за промишлени цели.

Плюсове на еритритола:

Еритритолът почти не съдържа калории и не уврежда зъбите. Също така не влияе на кръвната захар.

Недостатъци на еритритола:

Този подсладител е скъп спрямо останалите.

6. Кокосова захар

Този заместител на захарта е направен от нектара на цветните пъпки на кокосовата палма. Вкусът му много прилича на карамел.

Плюсове на кокосовата захар:

Смята се, че кокосовата захар съдържа много витамини и минерали, включително магнезий, желязо и цинк. Сладостта на кокосовата захар е сравнима с обикновената гранулирана захар.

Недостатъци:

Кокосовата захар има по-нисък гликемичен индекс от захарта (35), но това се дължи на високото съдържание на фруктоза. Въпреки че има по-нисък гликемичен индекс, това е доста чиста форма на захар, така че хората с диабет тип 2 трябва да я използват пестеливо. Също така и цената е малко по-висока.

7. Фурми

Фурмите идват от финиковата палма, която вирее около Персийския залив. Най-големите производители са Тунис, Мароко и Алжир.

Плюсове на фурмите:

Фурмите са силна храна, много богати на витамин А и витамини от група В, осигуряват много калий (650 mg), както и магнезий (65 mg). Високото ниво на антиоксиданти ги прави чудесна противовъзпалителна храна, помагат за борба със запек и стимулират храносмилането.

Недостатъци на фурмите:

Фурмите са с високо съдържание на захар и съдържат много калории (100 г имат 290 калории). Поради тази причина диабетиците не трябва да ги консумират в големи количества.

8. Кленов сироп

Извлечен от кленовото дърво, кленовият сироп (известен също като „течно злато“) е чудесен за палачинки и също добра алтернатива на захарта в чая.

Плюсове на кленовия сироп:

Кленовият сироп е естествен продукт: за разлика от обикновената захар, той съдържа повече от 50 полезни съединения, включително антиоксиданти и молекули с противовъзпалителни свойства.

Колкото по-тъмен е сиропът, толкова по-висока е концентрацията на тези съединения. Освен това в 100 гр кленов сироп има 90 мг калций, 185 мг калий, 25 мг магнезий и 2 мг желязо. Остава обаче въпросът колко от тези ползи, всъщност, се получават, когато сиропът се консумира в препоръчителните (малки) количества.

Недостатъци на кленов сироп:

Сладостта на кленовия сироп (в 100 гр има 260 кал) е с 60 до 70% по-ниска от тази на рафинираната захар. Това означава, че ще имате нужда от повече кленов сироп, за да постигнете сладостта на захарта.

Обърнете внимание на чистотата и съставките, когато го купувате. Кленовият сироп (не е защитено име в Европа) често съдържа захарна вода, както и различни пропорции на глюкоза и фруктоза, в зависимост от производителя. Ето защо диабетиците трябва да бъдат внимателни при употребата му.