Британска компания ще дава на жените "менструален отпуск"

3136
Британска компания ще дава на жените

Британска компания възнамерява да пуска в отпуск служителите си от женски пол по време на месечния им цикъл.

Новата инициатива има за цел да се използват женските "естествени ритми" с цел да се създаде по-щастлива и по-продуктивна работна среда.

Директорът на компанията Бекс Бахтер, в която работят 31 служители, от които седем мъже, иска да промени стигмата около "женските въпроси".

Бекс, която е на 40 години, казва: "Виждала съм жени по време на работа, които са буквално свити на две заради болката, причинена от техните месечни неразположения. Въпреки това те чувстват, че не могат да се приберат у дома.

А това е несправедливо. Ние работим заедно и трябва да проявяваме разбиране. Ако някой го боли, без значение от какъв род е тази болка, той трябва да бъде насърчен да се прибере вкъщи“, казва Бекс.

Вижте още: Глобиха испански служител, не ходел на работа поне 6 г.

"Искаме да въведем политика, която признава и дава възможност на жените да живеят с естествения цикъл на телата си, без това да бъде слагано под етикета на заболяване."

Според базираната в Бристол компания, това действие ще увеличи производителността на жените на работното място.

„Съществува погрешното схващане, че свободното време е непродуктивно - всъщност то синхронизира работата с естествените цикли на тялото ни. За жените един от тези цикли е менструалният. По време на него телата на нежната половина от човечеството се нуждаят от почивка. След като свърши този цикъл, жените са три пъти по-продуктивни от обикновено“, казва Бекс.

Каузата е много близка до сърцето й, признава директорът на компанията, защото тя също страда по време на месечното си неразположение.

Идеята за отпуск по време на цикъла на жените е приветствана възторжено от служителите и от двата пола.

"Това не е просто вземане на свободно време, ако не се чувствате добре – това са повече възможности за хората да бъдат оптимално себе си. Ако работите с вашите естествени ритми, вашата креативност и интелигентност ще са по-големи, което е добре за бизнеса“, смятат от ръководството на компанията.

Този вид политика на работното място не е нещо ново. Менструалният отпуск възниква в Япония през 1947 г. В други страни, включително Южна Корея, Тайван и Индонезия, също има закони, които позволяват на жените да си вземат отпуск, когато са неразположени.

Съвсем наскоро китайската провинция Анхуей също се присъедини към тази инициатива, като дава отпуск на жените, ако донесат писмо от лекар, потвърждаващо месечното им неразположение.

Спортният гигант Nike пък е единствената компания в света, която е включила официално менструалния отпуск в кодекса си на поведение на работното място.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg