Броят на IPO-тата в света най-нисък от 50 месеца насам

616
Броят на IPO-тата в света най-нисък от 50 месеца насам

Броят на първичните публични предлагания в глобален мащаб е спаднал до най-ниско ниво от 50 месеца насам, тъй като компаниите са притеснени от евентуално забавяне на световната икономика. Също така, обявените оферти за придобиване на компании са най-малко от ноември 2004 г.

Тези данни бяха изнесени от английския вестник “The Telegraph” в момент, когато инвестиционните банки в цял свят извършват съкращения на служители, в очаквания на по-ниска активност през тази година.

През януари в света са били листнати едва 45 компании, като дебютите са на обща стойност 6.3 млрд. долара, според Thomson Financial. Миналата година по това време е имало 203 листвания на стойност 35.4 млрд. долара.

Броят на отменените IPO-та е най-висок от повече от две години насам, като само през януари са били отменени 21 листвания на стойност 6.3 млрд. долара.

Офертите за поглъщания на компании са намалели до обща стойност 164 млрд. долара, въпреки зачестилите изкупувания от страна на фондове от Близкия изток.

Придобиванията на дялове от европейски и американски компании от страна на фондове от Близкия изток през миналия месец са достигнали 20.6 млрд. долара, което е повече от три пъти сумата за цялата изминала година. В САЩ тези сделки са били около 28% от всички придобивания и сливания.

Активността на сливанията и придобиванията през последните години се дължеше на възможността за евтино кредитиране, но в последно време, банките значително затегнаха отпускането на заеми.

Големите компании, както и тези, които са сред най-успешните в сферата си на дейност успяват да намерят капитал, за да финансират придобиването на други дружества, но за по-малките предприятия намирането на евтин кредит става все по-трудно.

Броят на отправените оферти за поглъщане е намалял с цели 59% в САЩ. В Европа те са достигнали до най-ниско ниво от февруари 2005 г.

Общата активност на капиталовите пазари е спаднала до 34 млрд. долара, от рекордните 124 млрд. долара през октомври миналата година, според статистика на Dealogic.

Заеми на стойност 175 млрд. долара са били отпуснати на компании през януари, докато през май миналата година те са достигнали рекордните 1.4 трилиона долара.

Тези данни са в подкрепа на прогнозата на KPMG за рекордно нисък брой сливания и придобивания в света тази година. Според Experian, водещите банки ще съкратят около 20 000 работници през 2008 г.

Наскоро Goldman Sachs, една от малкото инвестиционни банки, които не понесоха значителни загуби от кризата, обяви, че ще съкрати около 5% от своите 30 500 служители в световен мащаб. Други банки, които обявиха закриване на позиции, са Citigroup (4 200 позиции), UBS (1 500 души), Morgan Stanley (600), Credit Suisse (300), Deutsche (300). Lehman Brothers и JPMorgan, които вече съкратиха персонал, заявиха, че е възможно да освободят още хора.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg