Броят на IPO-тата в Япония пада до 16-годишен минимум тази година

625
Броят на японските компании, осъществили първично публично предлагане на акции в периода януари-август, е паднал до 16-годишен минимум тази година, показват данни на Bloomberg. Спадът се дължи на по-ниските печалби на стартъп компании и на плановете за преминаване към електронни сертификати, което засилва опасенията относно разходите.

Листванията на компании са паднали с две трети до 29 за периода, в сравнение с 89 в първите осем месеца на миналата година. Очаква се тази година да има най-малко първични публични предлагания от 1992 г. насам, когато общо 27 компании са станали публични - само две години след спукването на японския икономически балон.

Цените на акциите само на 9 от 29-те компании, които са излезли на борсата тази година, са били по-високи към 29 август от тяхната IPO цена.

Печалбата преди данъчно облагане за второто тримесечие на годината на стартъп компаниите, които се търгуват на Mothers пазара на Токийската фондова борса, на Токийския Jasdaq и на Hercules пазара на борсата в Осака, е паднала с 46%, в сравнение със същия период на 2007 г., показват данни на Shinko Research Institute.

Спадът на печалбите предизвика масов отлив на инвеститори от пазарите за стартъп компании. Акции на стойност средно по 25.3 млрд. дневно (233 млн. долара) са се търгували на трите борси през миналия месец, в сравнение с 66 млрд. йени дневно през август 2007 г., показват данни на Bloomberg.

Компаниите, които са станали публични тази година, са набрали средно по 4.1 млрд. йени, което е наполовина на средно набираните 8.1 млрд. йени през 2006 г., според изчисления на базираната в Токио Ichiyoshi Securities Co.

Планове за елиминирането на хартиените сертификати за акции също обезкуражават компаниите, желаещи да се листнат на борсата. Притежанието на акции от януари нататък ще се проследява само в дигиталните архиви на японския депозитарен център.

Компаниите, които са одобрени за листване след април 2008 г., са помолени от Токийската фондова борса да стандартизират минималната си единица за търговия на 100 акции преди преминаването към електронните акции.

Дотогава е малко вероятно компании да пристъпят към листване поради разходите, произтичащи от издаването на хартиени сертификати и преминаването впоследствие към електронни, според Кацуми Удагава от Ichiyoshi Securities Co.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg