Броят на компаниите, регистриращи се за IPO в САЩ, нараства

942
Броят на компаниите, регистриращи се за IPO в САЩ, нараства

Пазарът на първични публични предлагания в САЩ може би е в кома, но все още не е мъртъв.

Броят на компаниите, които са провели първични публични предлагания в САЩ през първото полугодие, възлиза на по-малко от една трета от броя на компаниите, които са придобили публичен статут за същия период на 2007 г. Броят на компаниите, които са заявили IPO-та, също е по-малък. В момента се подготвят 80 първични публични предлагания, в сравнение с 97 по същото време миналата година.

От Ernst & Young обаче отбелязват нещо интересно в тримесечния си доклад за предстоящите IPO-та: броят на новорегистриралите се компании нараства. Тридесет компании са подали документи за IPO през второто тримесечие на годината, в сравнение с 23 през първото тримесечие и 24 през последната четвърт на 2007 г. Това може би е знак за дългоочакваното съживяване на IPO пазара.

Има доста компании, които искат да получат достъп до капиталовите пазари, според Джаки Кели от Ernst & Young. Те наистина се подготвят да направят това - независимо от факта, че пазарната активност в момента е ниска. Нови 11 компании са подали документи само през юли за първично публично предлагане, според Кели.

Компаниите, които се регистрират за IPO, са по-големи, по-стабилни организации с големи приходи и често са печеливши.

По традиция четвъртото тримесечие е силно за първични публични предлагания и фактът, че броят на желаещите да осъществят IPO нараства, е просто отражение на нормалния ход на нещата, според Кели.

В доклада също така се отбелязва и големия брой на компаниите, които са оттеглили първичните си публични предлагания, както и дългия период между момента, в който компаниите подават документите си, и момента, в който IPO-то се осъществява.

Очаква се дружествата дори да изчакват по-дълго преди всъщност да пристъпят към IPO-то, като се има предвид настоящото състояние на пазара, смята Кели. В последната година този период от време е нараснал от три средно до шест месеца. Дори и някои от най-големите компании изчакват вече година. Те обаче не се отказват и това може би е надеждата, че активността ще се засили през четвъртото тримесечие.

Още нещо позитивно е фактът, че до края на юни пет международни компании са изявили желание да се регистрират за IPO в САЩ. Три от тях са в сферата на технологиите. Друг позитивен момент е фактът, че компаниите, които се регистрират, са по-големи, в сравнение с преди, смята Кели.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg