Бюрата за правостоящи подобряват представянето на работното място

2922
Бюрата за правостоящи подобряват представянето на работното място

Ново проучване сочи, че бюрата за правостоящи, които позволяват на служителите в офиса да променят положението на тялото си през деня, може да подобрят представянето на работното място.

Като част от проучването служители на британската Национална здравна служба получили нови бюра, както и цели за определно време от деня, в което трябва да работят прави.

Година по-късно авторите на проучването установили, че времето, в което тези служители седят, е намаляло с повече от час на ден, в сравнение с техните колеги.

Служителите, които използвали новите бюра, които им помагат да работят и прави, също така заявили, че се чувстват не толкова изморени и са по-ангажирани с работата.

В проучването на експертите от Университета в Лестър са участвали 146 служители на Националната здравна служба, които преобладаващо седят по време на работния си ден.

Общо 77 от тях били обособени в отделна група и получили бюра, чиято височина може да се променя, така че човек да работи прав или седнал. Останалите 69 души продължили работа на досегашните си бюра.

Прекараното време в седнало положение било измерено в началото на проучването и след това 3, 6 и 12 месеца по-късно.

В началото на проучването общото време в седнало положение било 9.7 часа на ден.

В хода на експримента, времето в седнало положение намаляло с 50.62 минути на ден на третия месец, с 64.4 минути на ден на шестия месец и с 82.39 минути на ден на 12-ия месец.

Ето колко вредно е седенето за вашето тялоСеденето е сред най-лошите и най-опасни позиции за тялото.


Хората, които получили новите бюра, също така заявили, че усещат подобрение на някои мускулно-скелетни проблеми, които имали преди това.

Според въпросника, попълнен от участниците, служителите, които са използвани новите бюра, също така са изпитвали по-малко безпокойство и се радвали на по-добро качество на живота. В отговорите обаче не се забелязва видима промяна по отношение на задовлството от работата, когнитивната функция или отсъствията от работа заради заболявания.

Здравни ползи

Медицински проичвания сочат, че постоянното седене вреди на нашето здраве – като потенциално създава сърдечно-съдови проблеми или уязвимост от диабет.

Според проучване на British Heart Foundation, от 2015 г. средностатистическият служител в офис прекарва седейки почти всичките си 9 часа на работното място.

Това обаче не е така навсякъде.

В Швеция бюрата, на които може да се седи и стои, са по-често използвани. Дания пък задължи през 2014 г. работодателите да предлагат на служителите си точно такива бюра.

Според авторите на проучването обаче, са необходими още изследвания, за да се оценят ползите в по-дългосрочен план, пише BBC.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...