Черният хумор говори за висок интелект

4394
Черният хумор говори за висок интелект

© pixabay.com

Черното чувство за хумор е като краката: или го имаш, или го нямаш. Някои хора обичат подобни шеги, а други се възмущават от тях.

Нека да разгледаме няколко изследвания, посветени на връзката между хумора и интелекта, а също така на влиянието на "злите" шеги върху характера.

С какво е полезен хуморът?

Психолози смятат, че чувството за хумор може да се наследи генетично, но в голямата си степен то зависи от обкръжението и интелектуалното развитие на човека. Максимумът, който може да се предаде по наследство, това е високата умствена работоспособност и склонността към обучение.

Добрите шеги позволяват на хората да избягват конфликти, да изглаждат отношения, да повишават екстровертните си качества и самооценка. Чувството за хумор помага да се гледа позитивно на случващото се, по-леко да се преодоляват проблеми и стрес.


За да измислите нещо смешно, трябва да притежавате ерудиция, да се отличавате със скоростна реакция и емоционална въвлеченост. Осъзнаването на смешката също е сложен процес на възприемане на вербална и невербална информация, която зависи от когнитивните възможности.

Как шегите ни правят по-умни

Доказана е и обратната връзка между хумора и интелекта. Хората, които казват смешки, често се смеят. Смехът им стартира процеса на произвеждане на хормона на удоволствието. Невробиолози са убедени, че невромедиаторът допамин активира когнитивните функции и повишава интелектуалните способности.

Благодарение на изработването на хормона на удоволствието не само се подобрява настроението, но и се задействат повече нервни окончания, в резултат на което се засилват творческите възможности и се подобрява паметта.

Изследвания потвърждават, че колкото повече служителите се веселят, толкова по-малко шансове има да се стигне до емоционално прегаряне.

Хуморът е мощен инструмент, който много успешни лидери използват за сплотяване на колектива. При това веселите хора често стават отлични ръководители, тъй като умеят да задържат вниманието на аудиторията и да създават приятна атмосфера.

По какво черният хумор се отличава от обикновения

В речниците може да прочетете, че черният хумор представлява цинични шегички, насмешки над психологически сложни явления, такива като болести, уродство и насилие.

Повечето хора се стараят да не говорят на мрачни теми и смятат за неприемливо да се правят шеги с тях. Самият термин „черен хумор“ (фр. humour noir) е въведен от сюрреализма. Добива популярност заради писателя и поет Андре Бретон, който събрал „Антология на черния хумор“.

Изследвания потвърждават връзката между хумора и интелекта, но повечето от тях са основани на позитивни смешки, докато при черния хумор остава противоречивото явление, което отблъсква някои и се асоциира с недостатък на ума.

Защо любовта към агресия говори за нейното отсъствие

Улрике Вилингер е професор в Австрийския медицински университет. Той е провел изследване, в което са взели участие 156 пълнолетни души: 80 мъже и 76 жени. Всички те са гледали анимационни филми с жестоки сценки, а след това са правили тестове за IQ, вербален и невербален интелект, агресивност, промени в настроението.

Класическият анализ на резултатите оформил три групи зрители. В първата хората умерено възприели черния хумор. Те се отличили със средни показатели за склонност към агресия, невисок интелект и емоционална устойчивост.

Участниците от втората група се отнесли негативно към черните смешки. Те били склонни към нестабилно настроение и висока агресивност. Представителите на третата група с удоволствие са смели на жестоките сцени и получили най-високи оценки в тестовете за интелект и най-ниски по скалата за склонност към агресивно поведение.

Веселите илюстрации на ежедневните проблеми на една майкаДали на тема безсънна нощ или труден полет, тези илюстрации постигат перфектен баланс между честност и хумор

Резултатите от споменатото изследване са публикувани в списание Cognitive Processing. Те показват, че възрастта и полът не са от значение. Основен фактор са неголемите различия в нивото на образованост.

Улрике Вилингер уточнява, че емоционалната нестабилност и високата агресивност водят до понижаване на удоволствието от черния хумор, докато дефицитът на интелект кара хората да възприемат този тип смешки като повърхностни, затова и не ги харесват.

Как черният хумор отблъсква хората

Въпреки очевидната връзка между черния хумор и интелекта, психолозите дебело подчертават проблема на хората, които обичат да казват такива смешки. Сарказмът и насмешките често отблъскват хората, развалят настроението им и провокират ответна агресия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg