Морето край Варна завря от сафрид, а рибата се смеси с къпещите се по плажовете.

Тези дни на Oфицеpcкия плаж xоpата бyквално плyваxа междy cафpида, разказват летовници.

Доcĸорo подобно нещо се беше cлyчвало cамо c паcажи от xамcия. Рибари споделят, че край Галата рибата скачала направо в лодките. С добър улов се хвалят и колегите им от „Фичоза“ край Ваpна и „Карантината“ в Аспарухово.

Невиждано

Подобно изобилие не е имало от 60-те години на миналия веĸ, твъpдят старите варненски бараби, според които даляните по брега са пълни с риба. Освен гъмжилото от cафpид, пpодължава и уловът на чеpнокоп, но той все още е дpебен и се лови на чепаретата или попада в мрежите сред сафрида. „

Пред устието на Камчия се появи и лефер, което дава надежди за нови пасажи от желаната риба. Вечер излиза и илария.

От близо 2 седмици на берекета се радват и професионалните рибари, които с лодки и корабчета преследват пасажите от Калиакра до Варна. „Вадим сафрид, барбуната засега е малко, но пък от 2-3 дни излиза дребен чернокоп, което пък е показател, че този сезон ще го има“, сподели пред вестник "Телеграф" Емил Милев-Лаврака от рибарското сдружение „Черноморски изгрев”.

Риболовната им флотилия ловува от няколко дни пред Варна, като пасажите със сафрид се движат на юг. В мрежите попада и лефер, а през последните няколко дни и циганка – дребен паламуд, което също дава надежди за добра реколта през есента.

„Уловът е добър, в морето има риба и хората са доволни от това, което засега се хваща в мрежите. Щом още в края на август има такива количества, надявам се да продължи до Нова година“, коментира още Милев, цитиран от вестник Монитор.

В САЩ уловиха риба с „човешки“ зъби (снимка)Снимка на рядката риба бе споделена тази седмица от Jennette's Pier, популярна дестинация за риболов в щата Северна Каролина.

Прогнози

Опитните рибари прогнозират добър сезон, защото хайверът остана тук. През август водата стигна до 27 градуса, но през юни и юли тя беше 20-22 градуса и както се казва, хайверът се хвана, обясняват те.

В морето на юг вече се забелязват и първите пасажи дребен паламуд, наречен циганка. Той е с много малки размери и не става все още за консумация, обясняват рибари. Те обаче са обнадеждени и смятат, че след двадесетина дни паламудът ще е достатъчно наедрял, за да напълни мрежите.

"Прогнози не даваме, защото сме суеверни. Нищо не се знае, щом става въпрос за паламуд. Както го има на талази и – хоп, изведнъж изчезва, буквално за една вечер. Затова само се молим на добра есен, дано мрежите ни тази година са пълни", предпазливо коментират риболовци.

Паламуд

В средата и към края на септември рибарите чакат да се появи паламудът, смятан за най-капризната и непредвидима риба. Може да дойде на талази и морето да почернее, а на другия ден да изчезне изведнъж. Никой не знае как и защо се случва, затова и когато се заговори за паламуд, старите морски вълци са пестеливи на думи и прогнози.

След седмица-две дребните екземпляри циганка наедряват, това обикновено се случва в края на септември. А към края на октомври, когато свършва риболовният сезон, се появява така нареченият турук, това са най-едрите и тлъсти паламуди, които достигат от 1.2 до 4 кг парчето.

Ветераните с богат опит зад гърба си твърдят, че за да има рекорден улов на паламуд, първо трябва да има хамсия, с която той се храни. Те си спомнят, че най-много риба е имало през 2016 и 2010 г.

През първата половина на септември започна да излиза и първият чернокоп и карагьоз. Към края на септември се очаква мрежите да се напълнят с кефал, платерина и охранен лефер.

В последните години в крайморските кръчми се наложи неписаното правило, че колкото струва килограм риба в магазина, толкова струва и в ресторанта, но за порция. Така за порция пресен сафрид на скара цената е 12 лева, порция пържени попчета струват 10 лева, а калканът, сервиран в чиния, върви по 25-30 лева.

Борсите се напълниха с прясна стока

От десетина дни рибната борса във Варна е пълна с купувачи, които са изгладнели за прясна стока, споделят търговците. Щандовете са пълни с прясна едра кая, сафрид и чернокоп, илария, платерина и морски кефал, които се харчат като топъл хляб.

Заради изобилието от сафрид цената му падна и пенсионерите вият опашки за граца (дребен сафрид). Много от тях се подсигуряват с по 5–10 килограма наведнъж, като осоляват и мариноват или пълнят фризерите за зимата.

„Всички са доволни. От една страна, най-доволни са рибарите, които си вадят хляба от морето, а от друга – доволни са и хората, защото рибата на пазара е прясна и евтина. Доволни сме и ние“, коментират търговците. На рибните пазари в Бургас в момента се предлагат пресни попчета в изобилие. Те се ловят целогодишно и цената им на рибните борси е закована от 8 - 10 лева, в зависимост от размера.

Едрият сафрид на юг се продава по борсите на цена от 10-12 лв. килограм. Грацата върви по 8 лева килото. На пазара се предлагат и пресни скариди по 10-12 лева килото. Мидите вървят по 4 лева за килограм с черупките, а изчистените ядки тръгват от 10 лева.

На даляна продадена на едро рибата върви с 30% надолу. Търговците изкупуват от рибарите попчето за 5-6 лв., скаридите по 7 лв., а калканът по 15-20 лева. На пазара калканът се продава замразен и струва от 23 до 30 лева.