Чешката въгледобивна компания NWR набра 1.39 млрд. евро от IPO-то си

1091
Чешката въгледобивна компания NWR набра 1.39 млрд. евро от IPO-то си

Чешката въгледобивна компания New World Resources (NWR) продаде вчера акциите от първичното си публично предлагане на предварително обявената най-висока цена, набирайки 1.1 млрд. британски паунда (1.39 млрд. евро), предава Reuters.

Проведеното в Лондон, Прага и Варшава IPO поставя на компанията пазарната стойност от 3.5 млрд. паунда (4.42 млрд. евро). Това е и най-голямото първично публично предлагане на Лондонската фондова борса тази година и най-голямото въобще в Прага.

Предложените акциите на NWR са били закупени на цена от 13.25 паунда (16.77 евро) за брой, което е и най-високата стойност от предварително обявения диапазон от 10.75-13.25 паунда за брой. Емисията е била презаписана 7.3 пъти, съобщават от компанията. Общата стойност на подадените поръчки е възлязла на 9.2 млрд. паунда (11.64 млрд. евро).

При дебюта на акциите на Лондонската фондова борса вчера цената им първоначално се увеличи със 7% до 14.20 паунда (17.97 евро) за брой, но впоследствие намаля до 13.80 паунда (17.46 евро) за брой - или 4.2% над цената от IPO-то.

Предложените 83.01 млн. акции включват 13.5 млн. новоиздадени книжа и представляват 31.5% от капитала на компанията. Повечето от акциите са били закупени от институционални инвеститори.

Компанията ще използва средствата от IPO-то, за да финансира експанзията и модернизацията на съществуващите мини.

Стойността на IPO-то може да нарасне с 15% поради опцията за предлагането на допълнителни акции.

Брутните приходи от продажбата на нови акции възлизат на 179 млн. паунда (226.58 млн. евро) по емисионна стойност.

NWR е собственик на чешката група OKD, която добива коксoви въглища и въглища за парни котли в източната част на Чехия. Компанията планира да разработи и две мини в Полша, близо до границата, къдетo протичат операциите й в Чехия.

Цените на коксовите въглища са се повишили с 61% през тази година, в сравнение с 2007 г., а тези на въглищата за парни котли са нараснали с 44%, според NWR.

Организатори и поематели на предлагането са Morgan Stanley, Goldman Sachs и JP Morgan Cazenovе.

Приходите на NWR нарастват с 10.7% до 1.37 млрд. евро миналата година, докато печалбата скача с 94% до 196 млн. евро.

Най-големите клиенти на компанията включват Arcelor Mittal Steel, U.S. Steel, CEZ и големи промишлени компании от Централна Европа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg