Четири компании от ОНД са набрали 1.1 млрд. долара от IPO-та през второто тримесечие

772
Четири компании от ОНД са набрали 1.1 млрд. долара от IPO-та през второто тримесечие

Средствата набрани от първични публични предлагания на акции на компании от Русия и останалите страните от Общността на независимите държави (ОНД) почти се удвояват през второто тримесечие, в сравнение с първата четвърт на годината, но бележат спад в сравнение със същия период на предходните три години, показва проучване на PBN.

Четири компании от ОНД са набрали 1.1 млрд. долара през второто тримесечие на тази година, което представлява почти двойно увеличение в сравнение с набраните от IPO-та на две компании 566 млн. долара през първите три месеца на годината.

Нито едно от IPO-тата през второто тримесечие не е проведено в Русия, като всичките четири компании са се листнали на Лондонската фондова борса. Украинските компании също така за първи път през второто тримесечие оглавяват класацията по брой на сделките и количеството на набраните средства, след като украинските MHP и Cadogan Petroleum набраха 323 млн. долара и 271 млн. долара на борсата в Лондон.

Останалите две компании, които са станали публични през второто тримесечие са руската GlobalTrans и казахстанската Sunkar Resources. Най-големият частен железопътен превозвач в Русия – GlobalTrans, е набрала набрала 449 млн. долара от IPO-то си проведено на 30 април, докато първичното публично предлагането на Sunkar Resources е донесло на казахстанския производител на торове 66 млн. долара

Компаниите продължават да подхождат предпазливо към набирането на капитал от борсата в условията на мечи пазар. Двойното увеличение на IPO-тата през второто тримесечие обаче като че ли е знак, че пазарът тръгва нагоре. Броят на компаниите, които се очаква да се излязат на борсата до четвъртото тримесечие на годината, е значително по-голям. Общо 96 компании от ОНД пък се очаква да станат публични в следващите 5 години, казват от PBN.

В добавка на тези четири IPO-та руската верига за търговия на дребно Magnit проведе вторично предлагане на акции в Лондон на 16 април, от което набра 490 млн. евро. Magnit излиза на руските фондови борси през 2006 г. с IPO на стойност 363 млн. долара.

Листваната в Лондон руска компания X5, която също специализира в търговия на дребно, набра 1 млрд. долара от продажбата на права на 22 април.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg