Да бъдеш бос си има цена - здравето

1560
Да бъдеш бос си има цена - здравето

Да бъдеш бос означава повече пари и предизвикателна работа, но това също така се отразява върху физическото и ментално здраве, според канадско изследване, цитирано от Reuters Life!

От години изследвания показват, че хората с по-нисък статус на работата си имат по-високи нива на сърдечни заболявания и други болести и умират по-рано от тези с по-високи позиции, като не е правена връзка между тежестта на работата и здравето на човека, който я изпълнява.

Изследователи от Университета в Торонто обаче, върху основата на данни от 1 800 работещи в САЩ са установили, че здравето на хората с по-високи позиции е повлияно от работата тъй като при тях са по-вероятни конфликтите с колегите по работно място и освен това заявяват, че работата се е вмъкнала в семейния им живот.

Каквито и положителни аспекти да има началническата позиция на работното място като по-висок статус, по-високо заплащане и по-голяма независимост, изглежда се изравняват с негативните аспекти когато става дума за човешкото физическо и психологическо здраве.

За целите на изследването изследователите са изучавали различни аспекти от работата и благосъстоянието на участниците.

Направено е било разграничение и по показателя дали лицето е управлявало други наемни работници и е имало власт върху назначенията, уволненията и заплащането.

Оплакванията във връзка с физическото състояние включвали главоболие, болки в тялото, киселини в стомаха, умора, психологическите оплаквания включвали проблеми със съня, трудности с концентрацията и чувство на тъга, тревога и загриженост.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg