Да фалираш не един, а два пъти

1890
Да фалираш не един, а два пъти

Няколко големи щатски компании са успявали да излязат от процедурата по фалит през годините, но доста по-малко са тези, които могат да се изправят на крака след втори фалит. Има естествено и такива, които са подавали заявление за съдебна защита по три пъти. Ето и някой големи щатски компании с по повече от един фалит, подбрани от Fortune:

Trump Entertainment Resorts - три фалита

Дали третият път ще бъде на късмет за тази изстрадала верига казина? Trump Entertainment Resorts, която притежава три казина в Атлантик Сити, Ню Джърси, през февруари подаде трето заявление за фалит.

Доналд Тръмп, който вече не управлява компанията, сключи сделка през август да откупи обратно компанията за 100 млн. долара, обещавайки да направи трите казина отново процъфтяващи.

Обстоятелствата обаче са срещу него: "Не се сещам за нито една компания, която да е минавала три пъти през фалит и все още да е в бизнеса," пазва Кевин Лавин, управляващ директор в FTI.

US Airways - два фалита

Както много други авиокомпании, базираната в Аризона US Airways също изпитва значителни проблеми през последните две десетилетия поради сливания, задължения и високата цена на труда. Компанията опитва да се слее с United Airlines през 2000 г., но сделката пропада поради опасения за създаването на монопол.

След това идват терористичните атаки от 11 септември, 2001, довели до затварянето на летище Роналд Рейгън във Вашингтон, което е разпределителен център на US Airways. Авиокомпанията подава заявление за фалит през 2002 г.

През 2003 г. компанията излиза от процедурата по фалит и се опитва да се наложи на пазара като нискотарифен превозвач. Конкуренцията, заедно с нарастващите цени на горивата и цената на труда обаче се оказват прекалено голямо предизвикателство за компанията и тя подава отново заявление за фалит през 2004 г.

Fortunoff - два фалита

Рецесията даде своето отражение и върху сектора на луксозните стоки, принуждавайки базираната в Ню Йорк Fortunoff, която продава бижута и домашни декорации да затвори врати.

Fortunoff подава второто си заявление за фалит през февруари, около година след като обявява първия си банкрут и е закупена от компанията за дялово инвестиране NRDC Equity Partners.

Бижутерската индустрия все още изпитва затруднения - конкурентната Whitehall Jewelers също подаде заявление за фалит през 2008 г., но семействата, които основават Fortunoff се надява на живото след смъртта на компанията. Те купуват обратно името и запазените марки през това лято за 1.8 млн. долара и обявиха планове да се върна в бизнеса, но с онлайн продажби.

Bally Total Fitness - два фалита

Повторенията обикновено са похвални във фитнеса, но за една компания никога не е добре да подава заявление за фалит повече от един път.

Базираната в Чикаго верига Bally Total Fitness, с повече от 300 фитнеса, подава второто си заявление за фалит през декември, което идва по-малко от две години след първото. Компанията изтъква като причина големите задължения и кредитната криза.

Bally, която наскоро получи одобрение да изпълни плана си по преструктуриране, който ще й даде възможност да излезе от процедурата по фалит, не е единствената подобна верига с проблеми. Конкурентната й Crunch Fitness също подаде заявление за фалит през тази пролет.

Continental - два фалита

Базираната в Хюстън авиокомпания мина през турбуленция в началото на 80-те години на миналия век, когато бива закупена от холдинговата компания Texas Air. След враждебното придобиване, трудовият синдикат на Continental се разбунтува, а президентът на авиокомпанията се самоуби.

Новият директор Франк Лоренцо не успява да постигне споразумение с работниците и Continental подава заявление за фалит през 1983 г.

Компанията подава второ такова заявление през 1990 г. Тогава тя има активи в размер на 4.8 млрд. долара и задължения за 5.9 млрд. долара на фона на задълженията си тя е изправена и пред нарастване на цените на горивата вследствие на първата война в Ирак. Continental излиза от процедурата по фалит три години по-късно като отстъпва мажоритарен дял на Air Canada и Air Partners.

Днес Continental отново оперира в предизвикателна бизнес среда, но според анализаторите положението й е доста по-сигурно в сравнение с конкуренти като American Airlines.

Polaroid - два фалита

Фотоапаратите с моментни снимки на Polaroid си остават любими на потребителите, но компанията не успява да се справи с идването на дигиталния фотоапарат. Polaroid подава заявление за фалит два пъти и предизвиква спорове и в двата случая.

По време на първата процедура през 2001 г., кредиторите и пенсионираните служители недоволстваха срещу плана на компанията да възнагради ръководителите си с милиони долари под формата на бонуси.

Когато Polaroid подава отново заявление за фалит през 2008 г., от компанията винят за фалита Petters Group Worldwide, която е придобила компанията по-рано.

Steve & Barry's - два фалита

Веригата магазини за продажба на спортни стоки предлага ниски цени и дрехи, по дизайн на хора като актрисата Сара Джесика Паркър и баскетболистът от НБА Стефон Марбъри. Това, с което не разполага обаче, е устойчив бизнес модел.

Основаната през 80-те години от приятели от колежа верига бързо се разраства като елиминира конкуренцията с цени от под 10 долара и закупуването на големи площи за магазините си. Маржът й на печалба обаче се оказва прекалено малък и компанията не успява да погаси заем от GE Capital през 2008 г., след което подава заявление за фалит.

Инвестиционна компания закупува веригата през август за 163 млн. долара, но компанията не успява да се върне в бизнеса и подава отново заявление за фалит през ноември миналата година.

Levitz Furniture - три фалита

Levitz Furnitire, която е основана в Пенсилвания в началото на 20-ти век, е била най-голямата верига за мебели в САЩ. Днес тя вече не съществува.

Levitz подава заявление за фалит през 1997 г., след което го прави отново през 2005 г. Компанията продължава да губи пари в следващите две години и подава трето заявление за фалит през 2007 г. По-късно същата година активите на компанията са разпродадени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg