Да превърнеш въглерода в прежда. Как модата може да заличи отпечатъка си

1117
Да превърнеш въглерода в прежда. Как модата може да заличи отпечатъка си

© rubi.earth

Пазаруването на дрехи е терапия за много хора, но производството им е кошмар за околната среда. Модната индустрия е сред най-замърсяващите в световен мащаб. И тъй като е ясно, че без дрехи не може, е ясно и че производството им няма да спре. Затова трябва да се търси друг начин за намаляване на отпечатъка на тази индустрия върху природата.
 
Една компания от Калифорния може би е намерила отговора, пише Fast Company. Стартъпът Rubi използва енизми, които „изяждат“ карбона и го превръщат в целулоза. След това тя се изпозлва отново за производство на прежди. Този път обаче е без въглероден отпечатък. 
 
„Нашият процес имитира този на дърветата. Поемаме въглерода и използвайки енизми го преработваме в целулоза“, казва съоснователката на компанията Нийка Машов. 
 
 
Всъщност изполват затворени лабораторни съдове, които пълнят с въглероден двуокис. След това добавят различни вещества и следят в какво ще се превърне газът. Крайният продукт е целулоза, която се превръща в прежда. А от преждата се прави лиоцел. Това е нов вид плат, на който учените възлагат големи надежди.
 
Производството му започва още през миналия век като основната суровина са евкалиптови дървета. Лиоцелът е смятан за много чист продукт, защото не съдържа почти никакви химични добавки, но същевременно е много скъп. 
 
Дали Rubi ще успее да наложи производството му на прилична цена е рано да се каже. В няколко свои изяви Машов обяснява, че все още са на етап разработки и лабораторни тестове. Тя обаче подчертава, че работят с няколко големи модни марки, което означава, че индустрията има интерес поне към проучванията им. 
 
 
 
Това не е единствената комапния, захванала се с подобно нещо. LanzaTech използва ферментацията, за да превърне замърсяването в полиестер, който впоследствие се използва от модни компании. 
 
Според Машов обаче това е много скъпа технология. Освен това е сложна и няма никаква гаранция, че крайният продукт ще е екологично чист, т.е. без въглероден отпечатък. Докато нейната компания се е съсредоточила върху биоразградим продукт.   
 
В централата на Rubi вече е започнало производството на спомената прежда. Плановете на компанията са да започнат да работят директно в шивашките фабрики, което означва, че продуктът ще се произвежда директно в базите на замърсителите. 
 
Засега Rubi си партнира с нидерландската марка Ganni. Плановете за бъдещето са тотална трансформация на цялата модна индустрия. 

 


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg