Дългът на Манчестър Юнайтед ще бъде изкупен

1945
Дългът на Манчестър Юнайтед ще бъде изкупен

Собственикът на английския футболен клуб Манчестър Юнайтед се е съгласил да плати заема си в размер на 220 млн. паунда, пише Bloomberg.

Джойнт венчърът Red Football Joint Venture Ltd. ще плати 100% от остатъка от заема на 22 ноември, съобщиха от компанията.

Документът за доброволно погасяване на дълга е бил подписан от Джойл Глейзър и пратен на държателите на дълга.


Фамилията Глейзър закупи тимът, който е бил 18 пъти шампион на Англия, през 2005 година.

През последните месеци лихвите по кредита се повишиха и достигнаха 16.25% на година, следствие на опасенията от действията на разгневените футболни запалянковци, след ползване на средства от касата за разплащане на задължения.

Фамилията няма да ползва средства от клуба за погасяване на оставащите задължения, стана ясно още от изнесената информация.

Фамилията Глейзър закупи 18-кратния шампион на Англия за 790 млн. паунда и през януари конвертира банковия кредит за покупка на тима в облигационен заем за 526 млн. паунда.

По силата на споразумението фамилията може еднократно да изтегли 70 млн. паунда от клуба за да направи вноска по дълга, който възлиза на 220 млн. паунда.

Протестите анти-глейзър се повишиха след оповестяване на детайлите по дълга, на някога свободния от задължения клуб.

Фамилията е изкупила обратно между 15 и 20% от облигационната емисия през 2008 година. Падежът на облигациите е 2017 година. Ако облигациите се държат до падежа им, това ще означава дълг от близо 600 млн. паунда при настоящите нива на лихвите, сочат изчисленията на Bloomberg.

В началото на октомври от клуба отчетоха рекордна загуба в размер на 83.6 млн. паунда за годината, приключила до 30 юни. Голяма част от нея се дължи именно на цената, платена за конвертиране на дългосрочния банков заем в облигационен дълг.

 

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg