Чушките се срещат в почти всички кухни днес. Те не са скъпи, налични са през цялата година и са много здравословни. Чушките са отлична съставка за салата, пица, супи, сандвичи или за консумация в сурово състояние. Можете са ги печете, пълните или мариновате. Вижте десет интересни факта за чушките.

1. Чушките идват от Централна и Южна Америка. Испанските и португалските мореплаватели ги пренасят в различни части от света при пътуванията си през
XVI и XVII век.

2. Чушките се използват за готвене повече от 2000 години. В миналото те били по джоба само на заможните хора, а търговците създали специални пътища на подправките от Индия към Европа и често се борели за тях.

В Средновековието богатството на хората се измервало със запасите им от чушки, а римляните дори искали чушки като откуп, когато обсаждали някой град.

3. Освен в най-обичайния зелен цвят чушките се срещат също в червен, оранжев, жълт, бял и лилав цвят. Съществуват дори черни и кафяви чушки, въпреки че се намират по-трудно. Червените, оранжевите и жълтите чушки са зрелите версии на зелените.

4. С узряването на чушките, съдържанието им на захар и хранителни съставки също нараства. Макар зелените чушки да са по-хрупкави, можете да направите ястията си по-сладки и здравословни, като добавите червена чушка. Освен че осигурява повече витамин А и С
тя съдържа антиоксиданта ликопен, който не се среща в зелените чушки.

5. През 2014 г. световен лидер в производството на чушки е Виетнам с 163 000 тона или 36% от общото производство. Следват Индонезия с 89 000 тона и Индия с 53 000 тона.



6. У нас откритите площи с чушки са възлизали на 3681 хектара през 2015 г. През същата година страната ни е произвела 65 105 тона чушки, сочат данни на Министерството на земеделието и храните.

7. Чушките са богат източник на антиоксиданти и на витамин С. Нивото на каротен и ликопен в червените чушки е девет пъти по-голямо, отколкото в зелените, те също така имат два пъти по-високо съдържание на витамин С.

8. Тъй като топлината унижощава по-деликатните хранителни вещества в чушките, най-добре е да се консумират в сурово състояние за максимален здравословен ефект. Ако все пак ги готвите, правете го на умерен огън за кратко време.

Десет любопитни факта за морковитеВнимавайте с консумацията им, за да не се сдобиете с жълтеникав цвят на кожата

9. Лютивината на чушките се измерва по скалата на Сковил, кръстена на американския химик Уилям Сковил, който я създава през 1912 г. за тестване на нивото на алкалоида капсаицин. Скалата е от 0 до 1 000 000. Призрачните чушки имат най-високата оценка от 1 000 000, а камбата е с оценка 0.

10. Камбата, която е най-разпространеният сорт сладък пипер в Русия, е наричана там болгарский перец (български пипер).