Десет места на планетата, на които няма да ви пуснат

109640
Десет места на планетата, на които няма да ви пуснат

Тези места се намират на  различни места на света и и причините вашето посещение да не може да се осъществи са различни. Тези обекти варират от зловещи до митични, но всички те споделят  една обща черта- тайнствена атмосферата, в която са обгърнати.

Пещерите Ласко


Комплексът от пещери в Югозападна Франция е известен със своите палеолитни пещерни рисунки. Възрастта им е 17 300 години. Пещерите са били затворени за обществеността през 1963 г., като през последните години са застрашени от необяснимо и само частично контролирано гъбично нашествие. Всяко човешко присъствие в пещерите се счита за потенциално опустошително. Като правило, охраната влиза веднъж седмично за няколко минути.

О. Повеглия

Повеглия е малък остров, разположен между Венеция и Лидо във Венецианската лагуна в северната част на Италия. В продължение на векове Повеглия е бил  убежище, място на изгнание и сметище за болни и умиращи. През 1348, бубонна чума застига Венеция, и подобно на много други малки острови Повеглия  се превръща в колония за карантина. Страхувайки се от ширещата се болест, Венеция заточва тук  хора със симптоми на заболяването. В центъра на острова мъртвите и умиращите били горени на огромни клади. Тези клади са възобновени през 1630 г., когато Черната смърт отново премина през града. През 20-ти век островът  отново се използва като карантинна станция -през 1922 г., съществуващите сгради са превърнати в болница за психично болни. Островът е известен с легенди за призраци - жертви на чумата, както и историята за луд лекар в психиатричната болница, за който се твърди, че измъчвал пациенти. Днес островът е затворен за местните жители и туристи.

Тайните архиви на Ватикана

Тайните архиви, намиращи се във Ватикана, са централно хранилище за всички действия на Светия престол. Входът към сградата е в непосредствена близост до архивите на Ватиканската библиотека на площада Свети Петър. Архивите съдържат държавни документи, кореспонденция, книги папските сметки и много други документи на църквата, натрупани през вековете. През 17 век, по заповед на папа Павел V, тайните архиви са били отделени от Ватиканската библиотека и учените имат много ограничен достъп до тях. Те били напълно затворени за външни лица до 1881 г., когато папа Лъв XIII ги отворил за изследователите. Мистерията на тайните архиви не е толкова голяма, колкото си мислят почитателите на конспиративните теории. Причината е, че „таен“ на латински е по-близко по значение до съвременната дума „частен“, отколкото до „секретен“, т. е. документите в Тайното хранилище са частни, а не толкова „секретни“.

Храмът на Дева Мария Богородица от Сион

Храмът на Дева Мария Богородица от Сион се намира в Етиопия. Твърди се, че тук е едно от най-важните библейски места, на което се пази оригиналният Ковчег на Завета. Заради огромната святост и значение на ковчега, само специално избран монах има привилегията да влиза в храма и никой друг няма право дори да се доближи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg