Десет вдъхновяващи цитата на Стивън Хокинг за смисъла на живота

12789
Десет вдъхновяващи цитата на Стивън Хокинг за смисъла на живота

Светът се сбогува с една от най-ярките личности в историята на науката - астрофизика Стивън Хокинг, който промени начина, по който разсъждаваме за Вселената.

Той почина на 76-годишна възраст, след като повече от половин век се бори с коварното заболяване амиотрофична латерална склероза. 
 
Тя обаче не успя да сломи нито духа му, нито жаждата му за знания, а още по-малко чувството му за хумор.

Ето някои от най-въздействащите разсъждения на британския учен за смисъла на живота, произхода на Вселената и развитието на човешката цивилизация: 
 
"Най-големият враг на знанието не е невежеството, а илюзията за знание."
 
 
"Ние сме просто една напреднала порода маймуни на една малка планета около една съвсем обикновена звезда. Но ние можем да разберем Вселената. И това ни прави много специални."
 
"Някой ми каза, че всяко уравнение, което включа в книгата, ще намали продажбите наполовина."  
 
"Съществува фундаментална разлика между религията, крепяща се върху властта, и науката, която е основана на наблюдението и разума. Науката ще победи, защото върши работа." 
 
"Мисля, че компютърните вируси трябва да се броят като форма на живот. Според мен те ни казват нещо за човешката природа - че единствената форма на живот, която сме създали досега, е изцяло разрушителна. Ние създадохме живот по свой собствен образ и подобие."
 
"За мен мозъкът е просто компютър, който спира да работи, когато частите му се повредят. Няма рай или отвъден живот за повредените компютри – това са фантасмагории за хора, които се страхуват от тъмното." 
 
"Едно от основните правила във Вселената е, че нищо не е съвършено. Съвършенство просто не съществува. Ако нещата бяха съвършени, не бихме съществували нито вие, нито аз."
 
"Твърдо вярвам, че извънземният живот е доста често срещан във Вселената, но за интелигентните форми на живот не може да се каже същото. Някои дори твърдят, че на Земята те все още не са се появили." 
 
"Съветът ми към останалите хора с физически увреждания е да се концентрират върху нещата, които заболяването не им пречи да вършат. И да не съжаляват за онези, които то възпрепятства. Не се превръщайте в хора с духовни увреждания, независимо от физическите."  
 
"Генното инженерство ще ни помогне да увеличим сложността на нашата ДНК и в крайна сметка да подобрим човешката раса. Само че процесът ще бъде бавен, защото човек ще трябва да почака 18 години, докато навърши пълнолетие. Чак тогава ще може да види ефекта от промяната в генетичния си код."

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg