Детските градини в Германия забраняват играчките, вижте защо

12533
Детските градини в Германия забраняват играчките, вижте защо

© Pixabay.com

Ако влезете в стредностатистическа детска градина, вероятно ще откриете експлозия от играчки – лего блокчета, колички, плюшени или пластмасови животни. Но много детски градини в Германия се отказват от играчките, наред с настолните игри и повечето арт материали.

Причината - по този начин опитват да предотвратят зависимостта от наркотици.

Да, правилно сте прочели. Движението за премахване на играчките за деца в детската градина не цели стимулиране на творчеството или предотвратяване на караниците заради споделянето на играчките. Целта е децата да не станат зависими към наркотиците в по-късна възраст.

Премахването на играчките на децата в детските граници, които са на възраст от три до шест години в Германия, означава, че те ще усвоят важни умения, които ще ги подготвят по-добре за живота и ще предотвратят склонността им към наркотици, когато пораснат.

Привържениците на идеята твърдят, че уменията за живота, които децата придобиват, като не играят с играчки, са емпатия, творческо и критично мислене, способност за разрешаване на проблеми, разбиране и харесване на самите себе си. Това са все умения, които помагат на децата, когато растат и се сблъскват с усещания и ситуации, в които при други обстоятелства биха се обърнали към наркотиците.

Моделът на детска градина без играчки означава период от три месеца, в който денят в нея е напълно неструктуриран, така че децата да могат да разработват собствени игри и да решават дали искат или не да играят в група или да правят нещо сами.

Децата продължават да играят, но го правят по различен начин. И контролират игрите, на които играят, и начина, по който играят с другите. Те не преминават безразборно от една дейност към друга, а могат да играят всяка игра толкова, колкото искат.

Липса на убедителни доказателства


Привържениците на тази идея казват, че след три месеца в детска градина без играчки децата не са толкова стресирани, по-концентрирани са и имат по-голяма увереност в себе си и във взаимодействието си с другите. Но няма дългосрочно изследване, което да потвърждава тези резултати, нито има данни, че деца, които не са си играли с играчки, е по-малко вероятно да започнат да използват наркотици по-късно в живота си.

Идеята за детска градина без играчки съществува от няколко десетилетия. Изследване от 80-те години на миналия век установи, че семената на пристрастяването към наркотиците се посяват в детството. Поради това учените решиха, че отнемайки играчките, използвани от децата срещу скуката или негативните чувства, това ще им помогне да развият необходимите умения, за да се справят с подобни чувства като възрастни.

Уилям и Кейт избраха детска градина за принц Джордж Той ще започне да посещава престижното училище Thomas's School от септември

След отварянето на първата детска градина без играчки в началото на 90-те години на миналия век идеята се разпространи в цяла Германия и Европа, въпреки че в Америка не е особено популярна.

Времето ще покаже дали програмата наистина работи. Междувременно родители, учители и училищно ръководство вероятно ще продължат да търсят идеи, които да предпазят децата от наркотици и други зависимости в по-късна възраст.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg