Детските градини в Ню Йорк провеждат виртуални приемни изпити

338
Детските градини в Ню Йорк провеждат виртуални приемни изпити

© Unsplash

Изпращането на четиригодишно дете на примен изпит би било трудно начинание по всяко време, но в момента приемът в някои от елитните детски градини в Ню Йорк може да зависи от един единствен видеоразговор в Zoom, пише Bloomberg.

Пандемията от COVID-19 принуди администрациите на детските заведения да разработят нови механизми за оценка на кандидатите.

Преди това родителите и децата имаха възможност да се видят лично с възпитателите, както и да се запознаят с обстановката в стаите за игра. Сега вече има десетки детски градини, които предпочитат дистанционното общуване.

Те обявиха партньорство, което има за цел както да помогне на родителите, така и да облекчи административните отдели в самите детски градини. Идеята е родителите и децата да проведат едно видеоинтервю в рамките на 45 минути, което след това да бъде споделено във всички заведения, в които детето кандидатства за прием.


Годишната такса за някои от най-елитните детски градини в Ню Йорк възлиза на над 55 000 долара годишно. Местата са ограничени и за всяко едно от тях конкуренцията е сериозна. Много родители в САЩ смятат, че пътят към доброто образование започва още от детската градина.

Точно по тази причина директорите на детските градини се отказаха от общите тестове, които използваха преди години. Родителите полагат толкова много усилия за предварителна подготовка на децата, че обезмислят провеждането на писмения тест.

С въвеждането на видеоинтервютата обаче амбициите на родителите не намаляват. Много от тях наемат учители, които да провеждат пробни видеоразговори с децата веднъж или два пъти седмично.

По този начин те свикват да комуникират с външни хора и биха приели реалното интервю за приема в детската градина просто като един допълнителен разговор, без да се притесняват.

Самият "изпит" включва оценка на езиковите умения и логическото мислене на децата. Разбира се, има компании, които предлагат частни уроци за развитие на конкретни способности, свързани с интервютата за прием. По време на самия разговор родителите могат да са наблизо, но нямат право да дават "жокери" на децата.

Как хотели се опитват да примамят родители с обучаващи се дистанционно децаВ много училища по света тази есен учениците се обучават дистанционно, в което пък хотелите видяха една нова възможност

Таксата за записване на видеоразговора за кандидатстване е 250 долара, но домакинствата с годишен доход под 150 000 долара са освободени от нея. Очаква се тази година около 1500 деца да кандидатстват за нюйоркските детски градини именно по този начин.

Има и учебни заведения, които предпочитат да провеждат собствени виртуални събеседвания с родителите, а в някои е запазена и възможността за посещение на живо, но само на открито и при спазване на строги противоепидемични мерки.

Не всички експерти обаче гледат положително на новите практики с прием чрез видеоразговори. Подлагането на 4- или 5-годишни деца на тестове от каквото и да било естество е обект на дискусии сред психолозите, тъй като, според някои от тях, да се правят предварителни прогнози за потенциала на даден човек от толкова ранна възраст, само на база стандартизирани въпроси и задачи, е неадекватно.

Факт е обаче, че в Голямата ябълка има достатъчно голям брой родители, които са на мнение, че постъпването в някое от елитните учебни заведения си струва всички усилия - както от тяхна страна, така и на децата им.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg