Добра или лоша е соята, всъщност?

6338
Добра или лоша е соята, всъщност?

Обичате тофу? Но може ли да ви навреди? На фона на дебата, че млечните продукти всъщност не са толкова добри, колкото се твърдеше доскоро, парче мариновано тофу звучи добре.

Факт е, че в последните години продажбите на соево сирене се увеличават, но няма как да си затворим  очите пред писанията, че води до рак и стерилитет.

Откъде произтичат тези страхове? Повечето са свързани с естествено срещащите се фитоестрогени (хормоноподобни растителни съединения) в соята, известни като изофлавони.

Фитоестрогените имитират ефектите на естроген в организма, което води до опасения, че соята може да е вредна поради връзката между високите нива на естроген и рисковете за здравето, включително рак на гърдата - естрогенът увеличава клетъчното деление и следователно може да допринесе за растежа на раковите клетки.

Но сюжетът се усложнява. В проучване от 2008 г., публикувано в British Journal Of Cancer, изследователите установяват, че рискът от рак на гърдата е значително понижен при жени, употребяващи високи дози соя (с повече от 10 mg изофлавони), в сравнение с тези, които ядат по-малки количества.

Т.е обратното на досега говореното. Това може да се обясни с наличието на два естрогенни рецептора в човешкото тяло - алфа и бета. Когато става въпрос за рак на гърдата, алфа представлява най-големият риск.

Според експерти, изофлавоните преференциално се свързват с бета-рецептора, което всъщност може да има защитен ефект. По-скорошни изследвания стигат до извода, че за жените с рак на гърдата приемането на соя не е вредно.


С тези храни можете да добавите няколко години към живота сиНещо различно от зеления чай и боровинките


Ракът настрана. Бързо търсене в Google за "соя" и "плодовитост" е достатъчно, за да ви накара да изхвърлите безмлечните шейкове. Причината е връзката между генистеин (първичния изофлавон в соята) и намалената плодовитост при проучвания на овце, мишки и плъхове.

Но тези проучвания обикновено включват консумация на генистеин на нива пет пъти по-високи от нивата, на които сте изложени, когато ядете храна, съдържаща соя, така че тук има елемент на страх.

Всъщност, по-скорошни проучвания сочат, че соята всъщност може да бъде полезна за плодовитостта. В проучване от 2015 г. на жени, подложени на лечение за плодовитост, приемът на изофлавон е свързан с раждаемостта на животните.

И според проучване от 2016 г. соевите изофлавони дори могат да предпазят от негативните ефекти на BPA (химикал, откриван в пластмасата) върху плодовитостта.

Изводът е, че просто няма достатъчно убедителни доказателства, които да подсказват, че трябва да спрете соя. Що се отнася до плодовитостта, има безспорно по-важни неща, които трябва да се имат предвид - прекалено много или твърде малко телесни мазнини, тютюнопушене, алкохол и високи нива на стрес могат да окажат негативно влияние върху шансовете ви за зачеване.

Освен изофлавоните, храненето със соев протеин, като част от здравословното хранене, е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания, което е още една причина да не го изхвърляте.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg