Драстичен спад в броя на IPO-тата на развиващите се пазари

542
Драстичен спад в броя на IPO-тата на развиващите се пазари

Някога преливащият поток от първични публични предлагания на акции на компании от развиващите се пазари е почти пресъхнал, след като кредитната криза удари развиващите се нации, информира FT.

Спадът в IPO-тата е най-драматичен в четирите най-големи развиващи се икономики – Бразилия, Русия, Индия и Китай, известни като БРИК.

Броят на първичните публични предлагания в Бразилия е паднал със 76% тази година. В Китай спадът възлиза на 52%, докато в Индия е 35%. Русия на практика беше изключена от пазара след военния конфликт с Грузия.

Третото тримесечие на годината е особено слабо откъм първични публични предлагания на развиващите се пазари, тъй като избягването на риска е нараснало значително в условията на влошаващата се финансова среда.

Рекордните 240 IPO-та са били отложени в първите девет месеца на годината, което представлява трикратно увеличение в сравнение със същия период на миналата година. Спадът се дължи на намаляващата ликвидност на паричните пазари и се случва на фона на рязко намаляващия икономически растеж по целия свят.

Световният пазар за дялови капитали, в който освен IPO-та се включват и последващи набирания на средства от страна на листнати компании, е намалял с 19%, до 130.7 млрд. долара през третото тримесечие, което е най-малката стойност за този период от четири години насам.

В първите девет месеца на годината пазарът се е свил също с 19%, до 522.1 млрд. долара набрани от общо 2 507 предлагания. Това е най-малката стойност за първите девет месеца на годината от 2002 г. насам.

Ако набирането на средства от страна на финансовите компании бъде извадено от общата сума, спадът ще бъде още по обезпокояващ.

Банките са набрали общо 61.7 млрд. долара, което е рекорд за третото тримесечие. Средствата са набрани от 51 предлагания. Банките са допринесли за 39% от общия набран капитал през тази година, или 204.5 млрд. долара, в сравнение със само 8% за първите девет месеца на 2007 г.

В географско отношение най-големия спад тази година отчита пазарите в северна Азия, между които са Китай, Япония, Индийският субконтинент, Австралия и Европа.

Африка отчете малък ръст въпреки, че там нещата тръгват от много ниска база.

В третото тримесечие на годината големите жертви бяха японските компании, които са набрали едва 1.8 млрд. долара – най-малката сума за тримесечие от третата четвърт на 1998 г.

В Япония не е имало IPO на стойност над 100 млн. долара от февруари насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg