Джакфрут, това е заместителят на месото, за който всички говорят. И има основателни причини за това. Този изцяло естествен "зеленчуков отговор на свинското", който може да се намери в много вегански рецепти, има мека текстура и фин аромат и върши перфектна работа като основа на различни сосове.

Въпреки че е сравнително нов, смята се Джакфрут всъщност е бил култивиран в Индия преди 6000 години. Този плод вече се отглежда в страни като Виетнам, Малайзия и Тайланд. Вирее на топъл климат, поради което се предполага, че може да расте и в някои южни части на Америка.

И ако вече грабнахме вниманието ви, ето няколко интересни факти за него.

От къде идва името му?

Предполага се, че плодът получава името си от португалската дума "jaca", за която се смята, че може да е техният превод на южното индийско име "chakka pazham".

Как се приготвя?

Начинът зависи от това дали купувате млад плод, стар плод или консерва.

Зрелият има жълтеникава, пикантна кожа и може да се яде както всеки тропически плод - като лека закуска или десерт. Всичко, което трябва да направите, е да го нарежете и да махнете семената му. Това може да малко трудно, затова а използвате остър нож. След това просто извадете месото, оставяйки кожата!

Младите плодове са подходящи за готвене. Те имат влакнеста консистенция, която наподобява месото. Най-често се среща вече приготвен в кутии, което го прави идеален за бърза вечеря.

Каква е разликата между плодовете от вида джакфрут и дуриан?

Ако сте виждали и давата плода може да ги сбъркате много лесно, защото са еднакви на вид, но всъщност са различни плодове.

Дуриан има по-груба, по-бодлива кожа и има псевдоним "миризлив плод" заради миризмата, която отделя и която се дължи на образуването на сероводород.

Как се отглеждат плодовете джакфрут?

Това всъщност е най-големият плод света, като някои достигат до 45 кг понякога. Израстват на къси клонове и понякога от самия дънер.

Какви са ползите от яденето на джакфрут?

Въпреки, че не е най-добрият заместител на протеините като вегетарианска алтернатива на месото, той е има множество други предимства. Джакфрут е богат на витамин С и магнезий, за които се смята, че намаляват риска от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Една чаша от плода съдържа само 155 калории, когато е суров, така че е полезен и ако се опитвате да се придържате към нискокалоричен план. Същото количество съдържа също 2.4 гр протеин, 2.6 гр фибри и 39.6 гр. въглехидрати.

Какъв е вкусът на джакфрут?

Той няма конкретен специфичен вкус. Сладък е, с намек за тропически плодове. Някои хора го описват като наподобяващ ананас или манго, но месото му го прави чудесен за готвене в сладки или пикантни ястия, тъй като поема ароматите на соса или подправките добре.