Една от малкото грешки на Швейцария относно кризисните запаси

7139
Една от малкото грешки на Швейцария относно кризисните запаси

© Pexels.com

Глобалната пандемия от коронавирус оправдава склонността на Швейцария към това да се подготвя за извънредни ситуации.

По време на Студената война швейцарското правителство изисква домовете да имат бункер и инструктира хората да се запасяват с храни. Дори и днес гражданите получават съвети относно това с какви запаси трябва да разполагат, за да могат да преживеят криза от дома си, ако се наложи.

Въпреки това, с нарастването на търсенето на алкохол, който се използва за производството на дезинфектанти за ръце в условията на пандемията, Швейцария е изправена пред евентуален недостиг, след като се освобождава от запасите си от етанол през 2018 г., пише Bloomberg.

Ежедневникът Tages-Anzeiger информира, че страната се е освободила от запасите от етанол в размер на между 8 000 и 10 000 тона за производство на дезинфектанти в случай на пандемия преди две години, като част от опитите за приватизиране на алкохолния пазар в страната.


Вследствие на решението сега се стига до недостиг на дезифектиращи продукти, в това число и на дезинфектанти за ръце. Както и в много други държави, тези продукти изчезват от рафтовете в магазините и аптеките и в Швейцария още преди седмици.

Защо опитът на Швейцария да спре запасите от кафе удари на камък?Швейцарското правителство предложи по-рано през годината да се сложи край на поддържането на запаси от кафе, но планът беше посрещнат с ожесточена съпротива

Сега частната индустрия от дестилиращи предприятия до швейцарския производител на парфюми Givaudan увеличават производството на геловете със съдържание на алкохол, за да бъдат задоволени нуждите на потребителите.

Говорител на правителството е заявила пред Tages-Anzeiger, че след либерализирането на алкохолния пазар през 2018 г. правителството е искало да предостави на участниците на пазара преди време да бъдат обсъдени планове за подновяването на запасите. Тези дискусии трябваше да се проведат тази година, но сега коронавирусът се намеси.

В името на подготовката за извънредни случаи, Швейцария в миналото се е запасявала със важни продукти, в това число тютюн и метални винтове.

Пристрастените към кофеина швейцарци изразиха недоволството си, след като правителството предложи да сложи край на поддържането на запасите от кафе през 2019 г.

Правителството също така поддържа запаси от антибиотици, ваксини, ориз, инсулин и мазут.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg