Една техника за поддържане на оптимизъм по време на пандемията

570
Една техника за поддържане на оптимизъм по време на пандемията

Освен последиците за здравето и свързаните с тях финансови и стресови фактори, неизвестността, която витае около коронавируса, повлиява и на цялостното усещане за щастие и прави хората по-малко изпълнени с оптимизъм и надежди за бъдещето.

Според Тали Шарот, когнитивен невролог и автор на The Optimism Bias, която работи заедно с психолози от Университетския колеж в Лондон, контролът допринася най-много за общото ниво на щастие на хората.

„Тези, които се чувстват свободни в ежедневието, са далеч по-щастлив от тези, които нямат това усещане“, казва тя.


По думите й през месеците от март насам хората се приспособиха към пандемията и нивото на щастие на средния човек се върна на „изходно ниво“.

Тя описва щастието като бягаща пътека, а ситуациите в живота ни поставят на различни нива на щастие. Когато човек се адаптира към определена ситуация, нивото на щастие се повишава. 

Но това съвсем не означава, че не трябва да търсим нови начини, за да постигнем нови нива на щастие.

Един от най-добрите начини да направите това е да започнете да правите планове или да предприемате т.нар. „изпреварващи събития“.

Подобни тактики могат не само да ни помогнат да увеличим вълнението от дадено събитие, но и да имаме чувство за контрол, казва тя.

Разбира се, планирането на бъдещето днес е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Предвид многото неизвестни пред нас, подобни планове не трябва да бъдат огромни или негъвкави.

Те могат да варират - от ваканция за следващото лято до по-малки, като вечеря с приятели, гледане на филм или разходка.

„Важно е все пак да свикнем да правим тези планове, да ги вписваме в ежедневието си и да имаме поводи за щастие, които да очакваме с нетърпение“, казва тя.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg