Една трета от дървесните видове на планетата застрашени от изчезване

2785
Една трета от дървесните видове на планетата застрашени от изчезване

© Pixabay/Instagram

Човешките дейности, като земеделие, животновъдство и дърводобив, излагат почти една трета от дървесните видове на планетата на риск от изчезване.

Повече от 500 експерти от 60 институции събират данни в продължение на пет години за доклада „Състояние на дърветата в света“ на Botanic Gardens Conservation International.

Изследователите оценяват 58 497 вида дървета, които растат по целия свят, установявайки, че около 17 500 от тях са поели по пътя към изчезването.


Те включват добре известни видове, като магнолия, дъб, клен и абаносово дърво, съобщава The Daily Mail.

Стотици видове се крепят на ръба, предупреждава докладът, подобно на мукина менай, който е представен от само 30 дървета в дома си в Северен Уелс.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aty Gerasimoff (@atybijsje)

Един на всеки пет дървесни вида се използва директно от хората, например за храна, гориво, градинарство, лекарства и дървен материал.

Прекомерната експлоатация и лошото управление обаче увреждат много видове, като най-малко 142 са регистрирани като наскоро изчезнали.

Друга заплаха, предизвикана от човека, е изменението на климата, което променя ареала на местообитанията на различни видове, като горските дървета в Централна Америка са изложени на особен риск.

Най-малко 180 дървесни вида са пряко застрашени от повишаването на морското равнище и екстремните метеорологични условия, се отбелязва в доклада, включително магнолиите на Карибите.

Междувременно, нарастващият риск от пожари представлява голяма заплаха за различните дървета в Мадагаскар и дъбовите дървета в Съединените щати.

Повече от 440 дървесни вида имат по-малко от 50 индивида, останали живи в дивата природа. Такъв пример е маландският кедър, представен едва от няколко дървета.

Най-големият дял застрашени дървета се пада на островите - включително 69% от тези, които растат на отвъдморската територия на Обединеното кралство Света Елена в Южния Атлантик и 59% от тези, открити на Мадагаскар.

В Европа 58% от местните дървета са заплашени от изчезване в дивата природа, докато в Бразилия има най-голям брой застрашени дървесни видове.

Дърветата от вид Двукрилоплодни са изложени на риск заради насажденията за палмово масло в Борнео, докато добивът на дървен материал заплашва абаноса в Мадагаскар, както и махагоновото и палисандрово дърво в Карибите и Бразилия.

Най-надарените с природна красота страни в светаЩе ви бъде трудно да намерите държава по света, която да не предлага никакви природни красоти, но някои са по-надарени от други

Видовете магнолия и камелия са застрашени от използването им за търговски цели, докато вредителите и болестите причиняват сериозен спад на популациите от ясен както във Великобритания, така и в Северна Америка.

Междувременно, дъбовете - особено в Южна и Централна Америка, също са жертва на обезлесяването.

В доклада все пак се крие лъч надежда, след като е установено, че 64% от всички дървесни видове могат да бъдат намерени в поне една защитена зона, а 30% се отглеждат в ботанически градини, банки със семена или други подобни колекции.

Botanic Gardens Conservation International призовава правителствата и експертите да предприемат мерки за по-добра защита на дърветата в световен мащаб.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg