Едно от най-огромните свлачища в света се разминава без жертви

5733
Едно от най-огромните свлачища в света се разминава без жертви

10 април 2013 г. Гигантска маса от пръст и камъни се откъсва и се разбива в огромната яма, създадена от добива на мед в Bingham Canyon Mine в Юта, САЩ.

Приблизително 65 до 70 милиона кубически метра отломки се спускат надолу по стените на мината, като скоростта им достига до 160 км в час.

Свличането е толкова голямо, че разклаща земята, а трусовете са регистрирани от апаратура, отчитаща земетресения. Интензивността им, записана от инструментите, е измерена на 2.5 по скалата на Рихтер.

Инцидентът е най-големото свлачище, което не е от вулканичен произход, в съвременната история на Северна Америка и се случва в най-големите създадени от човека земни разкопки в света.

В Bingham Canyon Mineе се добива мед от 1906 г., като мината доставя 25% от всичката мед, която се използва в Съединените щати. Повече от век минна дейност води до формирането на огромен кратер, който е дълбок 970 метра и с ширина около 4 километра.

Дупката е толкова впечатляваща, че е определена за национална историческа забележителност през 1966 г.

Когато мината се разраства и дупката става по-дълбоко и по-широка, работниците започват да поставят под въпрос стабилността на склоновете на ямата. Така че те инсталират най-новата технология за наблюдение, която включва специални сензори.

Най-жестоките белези върху планетата, оставени от човека С експлозии и огромни машини, които стържат земната кора, човекът е набраздил лицето на Земята с гигантски белези

 

 

Именно благодарение на тези системи за мониторинг, както и на сеизмичната мрежа, управлявана от Университета на Юта, свлачището в мината е едно от най-добре документираните в историята.

В началото на 2013 г. операторите на мината отчитат признаци на нарастваща нестабилност на североизточната й стена. Сутринта преди свлачището движението е толкова силно, че районът е евакуиран.

Първото свлачище е регистрирато в 7 часа, а следващото – около  1.5 часа по-късно. Всяко от тях продължава 90 секунди.

Общо около 65 милиона кубични метра маса се спуска по склона – тя е достатъчна за покриването на територията на Central Park в Ню Йорк с 20 метра отломки.

Интересното е, че свлачището задейства шестнадесет малки земетресения. Въпреки че загубата на оборудване е неизбежна,с помощта на системата за ранно предупреждение целият инцидент се разминава без загуба на човешки живот.

Снимки: Wikipedia/University of Utah

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Priordata negoduwa
# 0
17:07 | 21 July 2016
Иначе има оценка че заради няколко хиляди тона мед са поразили НАШИ ВАЖНИ ОХРАНИТЕЛНО КОМПЕНСАЦИОННИ МАСИВИ
JJIvanov
# 1
17:07 | 21 July 2016
Ако огледате сателитни снимки на много океани и полу пустини ще видите следи от зверски рудодобив..Навремето в слънчевата система са развъждани двуръки с огромна механизация..
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg