Екзопланета с размерите на Земята може да е подходяща за живот

9237
Екзопланета с размерите на Земята може да е подходяща за живот

© Pixabay.com

Екзопланетата Ross 128 b е втората най-близка до нашата Слънчева система - само на 11 светлинни години, и на нея може да има живот, съобщава CNN.

Съобщенията за екзопланети, откривани извън нашата Слънчева система, са нещо обичайно в златната ера на открития на астрономите. Тогава защо Ross 128 b е уникална, освен че името й звучи доста човешки?

Планетата е с почти същите размери като Земята и може да има сходна температура на повърхността, което означава, че е възможно на нея да има живот.

На всеки 9.9 дни тя прави пълна обиколка около звездата си - Ross 128, която е известна като червена звезда-джудже. Това са най-хладните, слаби и често срещани звезди във вселената.

Тъй като са многобройни, и други екзопланети също са били откривани около тези видове звезди, червените джуджета са изследвани и наблюдавани все по-често с надеждата за откриване на повече екзопланети.

Астрономите открили Ross 128 и планетата й, използвайки инструмента за търсене на планети на Европейската южна обсерватория HARPS, който се намира в обсерватория „Ла Сила“ в Чили. Астрономите обясняват откритието си в ново изследване, публикувано в сряда в списание Astronomy and Astrophysics.

Участието в подобно откритие е много удовлетворително и помага да осъзнаеш, че полагането на толкова много усилия си струва“, казва Никола Астудило-Дефру, един от съавторите на изследването в обсерваторията в Женева. „Специалните свойства на тази система означават, че даваме своя принос за търсенето на втора Земя“.

Астрономите все още не знаят дали Ross 128 b е в обитаемата зона на звездата си, но това е вероятно предвид знанията ни за червените джуджета и планетите, които се въртят около тях.

Ross 128 b е 20 пъти по-близо до звездата си, отколкото Земята до Слънцето, но тъй като звездата е малка, мъглива и студена, температурата на планетата вероятно е подходяща за живот.

Естеството на звездата обяснява и защо планетата е подложена само на 1.38 пъти повече радиация, отколкото Земята получава от Слънцето, въпреки че планетата и звездата са близо една до друга.

Причината астрономите да са въодушевени от Ross 128 е, че звездата е „спокойна“. Другите червени джуджета, като Proxima Centauri, имат склонност да изпускат към планетите си смъртоносни снопове от ултравиолетови лъчи и радиация.

Ross 128 обаче не прави това и е смятана за по-спокойна, което означава, че планетата е по-удобно място за живот, без да се стига до подобни епизоди от време на време.

Proxima b в момента е най-близката открита екзопланета до нашата Слънчева система, на разстояние от 4.2 светлинни години. Ross 128 b може да промени това, защото планетата и нейната звезда се движат към нас.

Ще открием ли втора Земя - вече е въпрос само на времеАстрономите на американската космическа агенция са открили най-малко седем планети с приблизителните размери на Земята, които обикалят около малка звезда в новооткритата слънчева система

Според астрономите след 79 000 години Ross 128 b ще бъде нашата съседна екзопланета и ще се намира по-близо дори от Proxima b. Това може да звучи като много време, но във Вселената, която е на милиарди години, това е просто космически миг.

Според експертите Ross 128 b е добър кандидат за допълнителни изследвания, когато Изключително големият телескоп на Европейската южна обсерватория започне да изследва атмосферата на екзопланетите за биомаркери през 2025 г.

„Планирам да продължа да търся нови светове, специално около Ross 128, защото е възможно там да има повече планети“, казва Астудило-Дерфу.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg