Елана Финансов Холдинг излиза на борсата до месеци

1286
Елана Финансов Холдинг излиза на борсата до месеци

Елана Финансов Холдинг ще излезе на борсата до месеци, стана ясно на провелата се по-рано днес пресконференция на холдинга за оповестяване на годишните резултати за 2007 г. "Точно кога ще се случи това зависи от ситуацията на капиталовия пазар, като със сигурност планираното IPO ще се проведе през втората половина на годината", посочи Камен Колчев, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Елана Холдинг.

За целта от компанията ще емитират емисия нови ценни книжа, като свободно търгуемият обем акции на БФБ се предвижда да е между 15 и 25%. На въпрос на Profit.bg за какво ще се разходят набраните средства от увеличението на капитала и може ли да се използват за предстоящи придобивания, предвид очакваните от холдинга сливания (конкретно в пазара на взаимните фондове), Колчев посочи, че средствата ще подпомогнат развитието на бизнеса на дружествата.

„Вариант е увеличение на капитала на дъщерни компании. Не е изключено да прибегнем до нова промяна в капитала на Елана Трейдинг с до 10 млн. лв., с което ще се цели подобряване на капиталовата адекватност, предвид дейността на дружеството“, коментира той.

Нека да припомним, че през миналата година Елана холдинг бе преструктуриран в две огледални структури: Елана Финансов Холдинг (с насока небанкови финансови услуги) и Елана Холдинг (други бизнес дейности).

Под управлението на Елана Финансов Холдинг са Елана Фонд Мениджмънт, Елана Трейдинг, Елана Пропърти Мениджмънт и Елана Инвестмънтс.

Освен новината за листване на холдинга на БФБ, ръководството на Елана обяви, че предстои пускането на поне два нови фонда, както и на толкова дружества със специална инвестиционна цел. Подробности за тези проекти ще има след време, като засега е ясно, че насоката на единия от фондовете ще е към региона и ще е деноминиран в евро, посочи Мартин Николов, изпълнителен директор на Елана Фонд Мениджмънт.

По отношение на АДСИЦ Веселин Петров, изпълнителен директор на Елана Пропърти Мениджмънт, заяви, че насоката на единия от тях ще бъде изцяло нова за България, по отношение на сегмента на АДСИЦ. Камен Колчев допълни, че отново ще става дума за инвестиции в земя, без изграждане на търговски центрове или курортни комплекси.

Конкретно за Елана Пропърти мениджмънт очакванията са, освен управление на нови АДСИЦ, и реализиране на проекти за недвижими имоти на стойност 400 млн. лв. към 2010 г. Тук влизат и очакванията за Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ с прогноза за акумулиране на активи до 2010 г. между 450 хил. и 500 хил. дка.

Елана Инвестмънт ще затвърждава позициите си на пазара на консултантските услуги при разработването на проекти по европейските програми и за частни предприятия и земеделски производители.

За миналата година Елана Холдинг отчита нетна печалба в размер на 7.47 млн. лв., което е ръст от 180% за година. Общите приходи на дружеството за 2007 г. са 49.31 млн. лв. или с 50% повече спрямо 2006 г. Камен Колчев допълни, че резултатите се дължат и на благоприятната пазарна конюнктура през миналата година.

За миналата година Елана Трейдинг приключва с приходи от 32.03 млн. лв. при 23.27 млн. лв. година по-рано. Положителният финансов резултат на Елана Фонд Мениджмънт нараства на годишна база с 297% на 4.2 млн. лв., а ръстът при Елана Пропърти Мениджмънт е от 94% на 3.26 млн. лв.

Единствено Елана Инвестмънт приключва 2007 г. с понижение на печалбата. За година резултатът на компанията се свива с 94% на актуалните 352 хил. лв.  

Снимка: Камен Колчев, Елана Холдинг

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg