Енемона и ЦБА Асет Мениджмънт удариха камбанката

1474
Енемона и ЦБА Асет Мениджмънт удариха камбанката

Излизането на Енемона АД на Българска фондова борса е част от стратегията на компанията до 2012 г., сподели днес Прокопи Прокопиев, Директор на Дирекция "Корпоративна политика" в компанията.

Енемона АД планира обединение на енергийния си бизнес в самостоятелно звено и листването му на борсата в края на 2009 г. Към момента публични компании от структурата на дружеството са още Ломско пиво, ФЕЕИ АДСИЦ и ФИНИ АДСИЦ.

Увеличението на капитала на Енемона АД е предвидено за 2009-2010 г., сподели още Прокопиев.

Част от бъдещата стратегия на Енемона предвижда навлизане на чужди пазари. Към момента се водят преговори за участия в Англия, Германия и Белгия. Освен в рамките на ЕС, Енемона има намерение да участва в проекти и в Русия, и в държави от Африка.

Енергийната програма на Руската федерация предвижда до 2020 г. да се реализират инвестиции в енергетиката за над 100 млрд. долара. Представителството на Енемона участва активно в подготовката и реализацията на тези мащабни проекти, като досега има 2 инженерингови договора. Към момента държавите в Африка са застъпени в проектното портфолио на дружеството само чрез модернизация на газовата електрическа централа в Република Того.

Енемона АД очаква приходи от продажби на продукция в размер на 112.819 млн. лв. за 2008 г. и съответно 171.876 млн. лв. и 224.702 млн. лв. за 2009 и 2010 г. Нетната печалба за следващите три години се предвижда да достигне 17.765 млн. лв., 21 978 млн. лв. и 24.022 млн. лв.

След откриването на четири нови магазина ЦБА Асет Мениджмънт вече има 15 магазина, сподели изпълнителният директор на компанията Ивайло Маринов.

„Плановете си за листване на Българска фондова борса направихме с 9 магазина, а вече имаме 15. Компанията ни има 5 г. план за развитие, в които планираме да навлезем в нови градове, като следващите ще бъдат обявени още в настоящите седмици.

С привлечените средства от първичното публично предлагане ръководството на ЦБА АМ ще финансира откриването на нови магазини и наемането на съществуващи такива.

Предвиждат се и инвестиции на групата в разширението на логистичния й център в Русе, както и изграждането на такъв във Велико Търново. Предстои въвеждането на ERP система и развитие на програмата за лоялни клиенти.

Снимка: Прокопи Прокопиев, Ивайло Маринов, Profit.bg.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg