Нищо не говори по-добре за комфортна храна от кофа пържено пиле.

Но малко заведения по света го правят по-добре от KFC. И всеки познавач твърди, че то е по-различно, по-вкусно и не може да се намери никъде другаде.

Но какво отличава пърженото пиле на компанията от това на останалите?

Смята се, че тайната е в подправките и в тяхното съотношение. От Reader’s Digest споделят рецептата, а вие се опитайте да пресъздадете тайната рецепта на KFC у дома, като следвате стъпките по-долу. Има ли разлика?

11 тайни подправки

За да постигнете наистина традиционния вкус на пърженото пиле на KFC, трябва да използвате тайната им смес от 11 подправки.

2 ч. брашно

2/3 супена лъжица сол

3 супени лъжици бял пипер

1 супена лъжица черен пипер

1/2 супена лъжица босилек

1 супена лъжица целина

1 супена лъжица суха горчица

2 супени лъжици чесън на прах

1 супена лъжица смлян джинджифил

1/3 супена лъжица риган

4 супени лъжици червен пипер

1/2 супена лъжица мащерка

Потопете в разбити яйце, оваляйте в панировка и мляко и изпържете веднага.

Някои казват, че трябва да оставите парчетата пиле да престоят преди пържене, но в KFC правилото е „от брашното във фритюрника“. Ако пилето се остави да престои, панировката ще омекне и няма да е хрупкава, а кожата ще падне от пилето.

Тайната на фритюрника

Разбира се, в ресторантите се използват професионални високотемпературни фритюрници под налягане, които няма как да имаме у дома. Но според експерти можете да пресъздадете това с фритюрник или тенджера с дебело дъно. Просто загрейте олиото до 175-180 градуса и оставете всяко парче вътре точно за 12 минути.

Истинската тайна съставка

Според Рон Дъглас, автор на най-търсените американски рецепти, ключът към перфектната хрупкава текстура е мононатриевият глутамат (MSG), който можете да добавите към сухата смес преди паниране. Имайте предвид обаче, че учените смятат тази добавка за вредна за здравето. В ЕС тя е позната и като E621.