Приготвянето на чай е британският отговор на всяка ситуация - от рождени дни до лоши новини. Но защо в тази страна се пие толкова много чай?

Британците пият много чай

У нас чаят има две основни вариации – студен (сервиран лятото с много лед) или горещ (който избираме в по-студените дни или когато сме настинали). Във Великобритания обаче чаят е неразривно вплетен в ежедневието. Доказателството е в цифрите: британците пият 100 милиона чаши чай всеки ден. Това са почти 36 милиарда чаши годишно.

Чай за всеки повод

Много британци твърдо вярват, че никоя задача - от проучване на нещо, до въвеждане на данни или ремонт на шкафа, не може да бъде направена без чаша чай. Някои дори измерват времето за изпълнение на дадена задача с това колко чаши чай са необходими, за да я завършат (боядисването на стена може да отнеме три чаши, да речем, докато проучването за дисертацията ви може да бъде пет плюс).

Чаят е основният отговор на безброй ситуации: събуждане, шокиращи новини, завръщане от пиянска вечер, добри новини, раздяла, раждане, среща с приятел, чувство на неудобство или чувство на щастие. Начинът, по който те приемат чая, показва социалната класа, личностна и родова принадлежност.

И все пак, страната, която консумира най-много чай годишно, е Турция. И още нещо - чаят дори не е по произход от Великобритания.

Историята на пиенето на чай

През 1946 г. Джордж Оруел пише в Evening Standard: „Чаят е една от опорите на цивилизацията в тази страна.“ Чаят е бил такъв почти 300 години, още откакто Катрин Браганза пристига от Португалия и се омъжва за крал Чарлз II, носейки със себе си ритуала на ежедневната чаша чай.

Останалите благородници следват примера им и Британската източноиндийска компания започва да внася много повече чай от колониите си в Далечния изток. Цената на чая падна и постепенно всеки британец започва да го пие.

Млякото играе важна роля

Чаят традиционно се приготвя в чайник и се излива в чаши. Повечето хора обаче не могат да си позволят фин костен порцелан и чашите, които имат, често се пукат от топлината на кипящия чай. Затова в чашите се налива първо млякото, което да намали топлината и да запази целостта на чашите.

Очевидно много хора са харесали този вкус, въпреки че някои предпочитат чая си със захар или лимон вместо мляко. Днес въпросът „първо млякото ли е“ е гореща тема и води до многобройни диспути.

Чаят определя класата

Британският антрополог Кейт Фокс отбелязва, че млякото в чая дава и социални сигнали за най-важната британска система от социални класи. Според Фокс силата на чая отслабва, когато социалната класа се приближава до аристокрацията. Най-силният черен чай се пие от работническата класа, които смекчават горчивия вкус с много мляко и захар.

„Слагането на захар в чая се разглежда от мнозина като непогрешим индикатор за по-нисък клас“, пише Фокс. Чаят е начин на общуване, начин да се демонстрира от социално положение до емоционално състояние. И без значение от повода – винаги можете да изпиете чаша хубав чай.