Ягодите не са горски плодове, а белият шоколад не е шоколад. Тези факти може и да ви звучат изненадващо, но са напълно верни.

Науката класифицира хранителните продукти малко по-различно от начина, по които ние ги класифицираме в кухнята си.

Bright Side състави списък с хранителни продукти, които „ботанически“ не са такива, за каквито ги смятаме.

Ягодите не са горски плодове. Нито малините или къпините

Официално горските плодове се определят като месести плодове, произведени от яйчника на едно цвете. И ягодите, малините и къпините не отговарят на този критерий.

Авокадото е горски плод, а също и бананите, както и гроздето

Авокадото, бананите и гроздето са месести плодове, произведени от яйчника на едно цвете, така че технически са класифицирани като горски плодове.

Захарната тръстика е трева

Макар и малко по-висока от обикновената трева, захарната тръстика е технически класифицирана като такъв вид растение.

Фъстъците не са ядки, а всъщност се считат за бобово растение

Ядките растат на дървета, докато фъстъците растат в шушулки под земята. Ботаниците ги класифицират като бобови растения, което означава, че са от едно и също семейство с боба, грахта и лещата.

Белият шоколад не е шоколад

Белият шоколад се прави с какаово масло, млечни твърди частици и захар, като не съдържа какаови твърди частици, които придават на по-тъмните шоколади техния разпознаваем вкус и цвят.

Киноата не е зърнена култура, а семе

Има много дебати дали киноата е зърнена култура или семе. От чисто биологична гледна точка това е семе, което се добива от високо листно растение, което не е зърнена култура. Близък роднина е на спанака и цвеклото.

Патладжанът не е зеленчук, а плод. Също и доматът, и бамята

Докато в кухнята патладжанът се третира като зеленчук, учените го класифицират като плод, тъй като има семена във вътрешността си. Това се отнася и за домата, както и за бамята.

Рулцата от раци не са от... раци

Рулцата от раци, които купувате от супермаркета, не са от раци. Те представляват смес от нишесте, паста от бяла риба и други съставки. Обикновено съдържат глутен, а цветът им се дължи на хранителна боя.

Вероятно никога не сте опитвали истинско уасаби

Зелената паста, наречена уасаби, която ви сервират всеки път, когато си поръчате суши, най-вероятно не е истинска. Тази фалшива, жилава бледозелена паста най-вероятно е смес от хрян, горчица и хранителни оцветители, които са много по-различни на вкус от истинското уасаби - японския хрян.